Bliv en h@j til nettet

  • Mød andre på nettet
  • Find værktøjer til billedbehandling
  • Opret dine egne dokumenter

Introduktion til kurset >>

Udnyt nettet bedre

  • Tal gratis i telefon
  • Find gamle skolekammerater
  • Lav din egen hjemmeside

Introduktion til kurset >>

Lær at bruge Google's værktøjer

  • Læs nyheder med Google Reader
  • Få overblik med Google kalender
  • Få en e-mail adresse med Gmail

Introduktion til kurset >>

Sådan deltager du

Undervisningen starter i uge 37

Man skal ikke tilmelde sig - man deltager ved simpelthen at gå ind på denne hjemmeside. Her vil stå hvornår de enkelte emner kommer på. Deltagelse er gratis.


Aktiviteter på dit bibliotek:


Ud over online undervisning kan du vælge også at deltage i workshops på dit lokale bibliotek.

Sådan foregår det i din kommune:


Horsens

Der afholdes workshop hver onsdag kl. 16.30-18.00 i undervisningslokalet på Horsens Bibliotek. Ugens emner gennemgåes og bagefter hjælper vi hinanden med at lære om ugens emner.
Du skal tilmelde dig herunder senest dagen før kl. 16.00, og din tilmelding er først gældende, når du har modtaget en bekræftelse via e-mail. Hvis du ikke har tilmeldt dig, er du dog alligevel velkommen til at møde op, men vi kan i så fald ikke garantere at der vil være plads.
Vi glæder os til at se dig.

Kontaktpersoner: Janus Andersen, Inger Andersen og Metteline Lykke Rasmussen





Randers

Supplerende workshop onsdage 16-18:
I uger hvor der frigives nye emner (se program)
- afholdes der workshop onsdage 16-18 på hovedbiblioteket.

Hvad indeholder disse workshops?
Først gennemgås ugens emne af en vejleder,
- derefter hjælper vi hinanden med at lære om ugens emne.
Biblioteket stiller 12 bærbare pc'er til rådighed, og du er velkommen til at tage din egen bærbare pc med.
Du kan læse mere om de lokale aktiviteter på Randers Bibliotek her.
NB: Der er ingen tilmelding - bare mød op.

Husk også det åbne tilbud Netværkstedet (tirsdag 10-12 og onsdag 14-16).
Netværkstedet er et godt supplement til ugens workshop.

Kontaktpersoner: Eva Becker og Kalle Nielsen.



Silkeborg

På workshoppen vil en vejleder først gennemgå ugens emne, hvorefter vi hjælper hinanden med at lære om ugens emne. Vi har 14 pladser i workshoppen og pladserne fordeles efter først til mølle-princippet.

Følg annonceringen på http://www.silkeborgbibliotekerne.dk/ samt i dagspressen.

Kontaktpersoner: Heidi Aistrup og Hans Jørgensen



Viborg

I uger hvor der frigives nye emner:
Der afholdes workshop torsdag kl. 11 og 14 i Videncenteret på Hovedbiblioteket i Viborg. Tilmelding i Informationen eller på tlf: 8787 3465

Ugens emne gennemgås, og bagefter hjælper vi hinanden med at udforske mulighederne på nettet.

Du kan også få hjælp på Bjerringbro, Karup og Stoholm Bibliotek. Læs mere om de lokale aktiviteter og om de tidspunkter, hvor vi tilbyder hjælp, på Viborg Bibliotekernes hjemmeside.

Kontaktpersoner: Charlotte Hvorslev, Maria Sofie Rousing og Kathrine Sørensen.

Program

Programmet består af 23 lektioner fordelt på fire temaer.
De to første temaer afvikles i efteråret 2008, og de sidste to temaer afvikles i foråret 2009.

I "Sådan deltager du" kan du se dit lokale biblioteks tilbud i de enkelte uger.

Ting nr. 4: Google reader - sådan abonnerer du på rss-feeds

Indledning

Har du også prøvet at være frustreret over at du ikke havde tid til at holde dig orienteret på alle de hjemmesider og blogs du gerne ville? Fat mod…Google reader kan hjælpe dig!

Hvad er Google reader?

Google reader er et værktøj, som hjælper dig med at holde styr på dine foretrukne websteder og hele tiden holder dig orienteret, så du ikke går glip af noget!

De fleste har mere end én yndlingshjemmeside, hvor man holder sig orienteret med nyheder indenfor forskellige emner, og de fleste har sikkert også prøvet at misse vigtig information, fordi man lige glemte at tjekke alle stederne!

Det er nu slut, for Google reader holder styr på alle dine foretrukne websider på én side, som opdateres hver gang der bliver lagt nyt ind på dem. Derved bliver læseoplevelsen gjort mere enkel da du nu har en slags personlig indbakke til internettet – det vil sige at de nyheder du finder interessante bliver dirigeret direkte videre til dig. Det eneste der kræves af dig, er at du har en Google konto!

Sådan kommer du i gang - Opret Google reader:

Når du har en Google konto kan du logge ind via dette link: www.google.dk/reader


Indtast dit login til din Google konto eller gmail og du er i gang!

Google reader og rss-feeds

En Google reader er også det man kalder en rss-reader. Rss betyder ”Really Simple Syndication”, som man på dansk kunne kalde rigtig simpel syndikering eller let opdateringsstrøm.

Rss-feeds er de filer man skal abonnere på når man vil følge med på en hjemmesides nyheder. De fleste hjemmesider har et rss-link til deres feeds eller anvender rss-ikonet som er det lille orange ikon der kan ses hér:

Abonner på rss-feeds

Der er flere måder at tilføje feeds på i sin Google reader.

Dette er et eksempel på hvordan man kan abonnere på forskellige nyheder fra DR’s hjemmeside. Stort set alle nyhedssider og blogs giver samme mulighed

For at abonnere på en hjemmeside skal man kopiere adressen fra et rss-feed og sætte det ind i ”Tilføj abonnement” i sin Google reader og derefter klikke på ”Tilføj”.

Prøv selv at abonnere på rss-feeds nyheder via DR’s hjemmeside:
http://www.dr.dk/Nyheder/Service/rss.htm?v




Det er en god idé at starte med at abonnere på et par rss-feeds, og når du er blevet fortrolig med Google reader kan du altid udvide antallet.

Det du modtager i din Google reader er som regel en overskrift og et kort resumé der er linket til den hjemmeside du abonnerer på – hvis du vil hen på siden klikker du bare på overskriften.

Hvis du ikke på forhånd kender adressen på de feeds du gerne vil abonnere på kan du prøve at skrive et søgeord i feltet ”Tilføj abonnement”, hvorefter dit søgeresultat vil blive vist.




Er det et feed du gerne vil tilføje på klikker du på ”Abonner”.

En tredje mulighed kunne være at kunne være at klikke på ”Anbefal” i feltet ”Tilføj abonnement”, hvorefter du vil få vist nogle forslag til sider der kunne være interessant for dig.


Forslagene har Google reader fundet til dig ved at vurdere dine interesser udfra de feeds du i forvejen abonnerer på.

Hvis du gerne vil vide mere

Du er nu klædt på til at komme godt i gang med et basisbrug af Google reader. De nysgerrige der gerne vil vide mere kan klikke på følgende links:

Gennemgang af Google reader…på engelsk: http://en.wikipedia.org/wiki/Google_Reader
Video om Google reader: http://www.youtube.com/watch?v=8efuBYj_q04&feature=related

Husk…

Hvis du bruger Google reader på en offentlig pc skal du huske at logge ud hver gang du forlader en computer. Derved undgår du at andre får adgang til din Google konto.

Alternativer til Google reader

Der er flere forskellige rss-læsere på markedet og den største forskel er egentlig hvordan de er sat op på din computer. En af de gode ting ved Google reader er, at den er meget nem at bruge. Derudover er det en fordel at vælge den, da når du allerede har et google-konto, så samler du dine Google tjenester som mail, blog, Google reader osv. på ét login.

Desuden er Google reader jo tilgængeligt på internettet, og derfor kan du tjekke dine nyheder fra hvilken som helst computer der har netadgang.

Andre populære rss-læsere:

- Feedreader - http://www.feedreader.com/download
- Newscrawler - http://www.newzcrawler.com/download.shtml

Afrunding

Google reader er et meget praktisk værktøj til dig, som ikke vil gå glip af nyheder fra de hjemmesider du følger med på. Udover at det er et nemt og overskueligt program at bruge, så giver det også muligheder for at bruge på rss i andre sammenhænge end din Google reader. Bl.a. kan du integrere dine feeds på en blog, i din iGoogle eller din mobiltelefon…det er for den lidt mere øvede bruger og noget du evt. selv kan prøve at arbejde videre med når du er blevet fortrolig med de basale elementer i Google reader.

God fornøjelse

Tema 1: Google's værktøjer

Temaet Google afvikles i uge 37-41 2008.

Virksomheden Google tilbyder mange gratis webbaserede programmer, som man kan få adgang til og bruge bare man har adgang til internettet.
Faktisk er program-udbuddet i dag så stort og virker så godt, at de fleste mennesker slet ikke behøver andet end gratis webbaserede programmer!

Temaet introducerer dig til nogle udvalgte programmer - og du får en forsmag på, hvorfor mange i dag taler om internettet som det sociale internet. Glæd dig - du får en oplevelse for livet - internettet har forandret sig og bliver aldrig det samme igen...

Tema 2: Video, billeder og lyd

Temaet Video, billeder og lyd afvikles i uge 43-48 2008.

Menneskers mulighed for at skabe, publicere, dele, kommentere og kommunikere via billeder, video og lyd eksploderer i disse år. Det er en demokratisk og mediemæssig revolution. Millioner og atter millioner af billeder uploades dagligt til nettet og fikserer på helt unik vis historien i et globalt multimedie-album.
Det er ganske enkelt fantastastisk! ... og det er nemt, betagende og lækkert - prøv det!

Tema 3: Sociale netværk

Temaet sociale netværk afvikles i uge 2-6 2009.

Glæd dig til temaet om sociale netværk!
Lær fx om danskernes yndlingsnetværk Facebook, hvor mange af dine venner, klassekammerater og kollegaer sandsynligvis allerede er oprettet.

Først skrev vi, så ringede vi, så mailede vi, og nu bruger vi sms, chat,
- og er på Facebook...
Hop med på bølgen - det er sjovt, inspirerende - og nyttigt!

Program:

Tema 4: Find - Gem - Del

Temaet find din passion afvikles i uge 8-13 2009.

Internettet er i dag fornøjelsernes holdeplads, og har du en passion - eller er du på jagt efter den - så er internettet stedet at udforske, udfolde, lege og lære...


Uge 8: Del dine foretrukne sider