Bliv en h@j til nettet

  • Mød andre på nettet
  • Find værktøjer til billedbehandling
  • Opret dine egne dokumenter

Introduktion til kurset >>

Udnyt nettet bedre

  • Tal gratis i telefon
  • Find gamle skolekammerater
  • Lav din egen hjemmeside

Introduktion til kurset >>

Lær at bruge Google's værktøjer

  • Læs nyheder med Google Reader
  • Få overblik med Google kalender
  • Få en e-mail adresse med Gmail

Introduktion til kurset >>

Ting nr. 18: Delicious - del dine bogmærker

Der var engang da Foretrukne/Mine bogmærker var vigtig. Det var dengang, man endelig havde fundet ud af, hvor fantastisk et sted, internettet var, og hvor mange hjemmesider, der egentligt var, som man gerne ville kunne finde igen - de havde værdifuld information, flotte billeder, billige tilbud eller lignende, og de skulle for alt i verden kunne findes igen - også selvom man måske først skulle bruge dem i næste måned eller til næste år!

Mange af de hjemmesider/links, vi hver især gemmer som Foretrukne/Bogmærker er jo også hjemmesider, som mange andre kunne have glæde af at kende, især måske vores venner, som måtte have de samme interesser som os - dem kan vi jo bare sende linkene til med e-mail. Men der kunne jo også findes mange andre mennesker rundt om i verden, som kunne have glæde af vores links - især, hvis det er nogle hjemmesider med en eller anden form for specialinformation, en fantastisk hjemmeside om et meget smalt, "nørdet" emne, måske. Sådan en hjemmeside, som vi selv ville have elsket at få et tip om - den kan vi nu dele med andre og i samme ombæring kan vi så se, hvad de selv har gemt af links - vi udveksler og deler ud af vores favoritlinks. Det er indbegrebet af det sociale internet og tagging.

En anden helt oplagt fordel er selvfølgelig at du altid har dine Foretrukne/Bogmærker ved hånden, uanset hvilken PC du er logget på.

Gå ind på adressen del.icio.us (US er landekoden men samtidig er hele adressen er et ordspil over ordet Delicious/lækkert) eller bare www.delicious.comOpret dig som bruger - vælg brugernavn og password - og gå i gang med at oprette dine favorithjemmesider under Save a new bookmark (Gem et nyt "bogmærke").

Først gemmer du hjemmesidens URL - kopier den ind i URL-feltet (Kopier: ctrl + c / Indsæt: ctrl + v) - ex http://www.havenyt.dk/Dernæst indsætter du en titel på hjemmesiden - enten hjemmesidens eget navn eller et passende navn, som du selv vælger. Ex.: Havenyt

Skriv evt. en relevant note (fx noget om, hvorfor det er denne side er ekstra god) - dette er ikke nødvendigt for at oprette, men i nogle tilfælde kan det være smart med en note. Ex.: Gode tips og ideer om haven, planter, økologi mm.

Sæt tags på - tags er emneord/søgeord, som er relevante for hjemmesiden og som kan bruges til at søge andre relevante sider frem om samme emne. Tags skal blot adskilles med mellemrum (fx haven garden blomster flowers økologi)Overvej om du vil skrive på dansk eller fx engelsk - er det fx en side, som er relevant for folk fra andre lande? Dette gælder for både noter og tags. Du kan evt tagge på både dansk og engelsk.

Se dit link her – og gem nye sider med ”Save a new bookmark”Du kan søge på andres bookmarks/tags - søg fx på haven i søgefeltet øverst til højre.
Du vil nu få en lang række links, som er tagget med ordet haven - en lang række af disse vil dog ikke have noget med det danske ord Haven at gøre, men måske handle om noget med engelske begreber som "New Haven", "Safe haven" at gøre. Du kan så i stedet præcisere din søgning med andre relevante søgeord/tags - skriv fx haven miljø eller haven økologi eller andet, der præciserer, hvad du leder efter. Hvis du kan læse engelsk, kan du i stedet vælge at søge på garden eller gardeningIndsæt en Delicious-bar, så du altid hurtigt kan tagge en hvilken som helst hjemmeside og gemme den i del.icio.us http://delicious.com/help/quicktour/ieNår den er installeret, vil man få en Del.icio.us-knap i sin værkstøjslinje (her ses den til venstre)Når man klikker på den, kan man automatisk gemme den side, man har åben – URL og titel kommer automatisk med over, så man blot skal tagge samt evt. skrive en note.Der er også andre muligheder med Delicious-knappen, fx har man direkte adgang til sine gemte links, ligesom man kender det fra Foretrukne. Dette kræver jo dog at man skal have installeret Del.icio.us-knappen i værktøjslinjen på de forskellige computere, man arbejder med.

Læs mere om Delicious på denne blog http://www.potter.dk/online-v%C3%A6rkt%C3%B8jer/delicious-er-mere-end-bogm%C3%A6rker.htm

I næste uge er emnet LibraryThing, hvor du registrerer din egen bogsamling og yndlingsbøger, anmelde bøger, inspirere andre samt få læseinspiration fra andre, som holder af den samme type bøger, som du selv gør.

Ingen kommentarer: