Bliv en h@j til nettet

  • Mød andre på nettet
  • Find værktøjer til billedbehandling
  • Opret dine egne dokumenter

Introduktion til kurset >>

Udnyt nettet bedre

  • Tal gratis i telefon
  • Find gamle skolekammerater
  • Lav din egen hjemmeside

Introduktion til kurset >>

Lær at bruge Google's værktøjer

  • Læs nyheder med Google Reader
  • Få overblik med Google kalender
  • Få en e-mail adresse med Gmail

Introduktion til kurset >>

Ting nr. 4: Google reader - sådan abonnerer du på rss-feeds

Indledning

Har du også prøvet at være frustreret over at du ikke havde tid til at holde dig orienteret på alle de hjemmesider og blogs du gerne ville? Fat mod…Google reader kan hjælpe dig!

Hvad er Google reader?

Google reader er et værktøj, som hjælper dig med at holde styr på dine foretrukne websteder og hele tiden holder dig orienteret, så du ikke går glip af noget!

De fleste har mere end én yndlingshjemmeside, hvor man holder sig orienteret med nyheder indenfor forskellige emner, og de fleste har sikkert også prøvet at misse vigtig information, fordi man lige glemte at tjekke alle stederne!

Det er nu slut, for Google reader holder styr på alle dine foretrukne websider på én side, som opdateres hver gang der bliver lagt nyt ind på dem. Derved bliver læseoplevelsen gjort mere enkel da du nu har en slags personlig indbakke til internettet – det vil sige at de nyheder du finder interessante bliver dirigeret direkte videre til dig. Det eneste der kræves af dig, er at du har en Google konto!

Sådan kommer du i gang - Opret Google reader:

Når du har en Google konto kan du logge ind via dette link: www.google.dk/reader


Indtast dit login til din Google konto eller gmail og du er i gang!

Google reader og rss-feeds

En Google reader er også det man kalder en rss-reader. Rss betyder ”Really Simple Syndication”, som man på dansk kunne kalde rigtig simpel syndikering eller let opdateringsstrøm.

Rss-feeds er de filer man skal abonnere på når man vil følge med på en hjemmesides nyheder. De fleste hjemmesider har et rss-link til deres feeds eller anvender rss-ikonet som er det lille orange ikon der kan ses hér:

Abonner på rss-feeds

Der er flere måder at tilføje feeds på i sin Google reader.

Dette er et eksempel på hvordan man kan abonnere på forskellige nyheder fra DR’s hjemmeside. Stort set alle nyhedssider og blogs giver samme mulighed

For at abonnere på en hjemmeside skal man kopiere adressen fra et rss-feed og sætte det ind i ”Tilføj abonnement” i sin Google reader og derefter klikke på ”Tilføj”.

Prøv selv at abonnere på rss-feeds nyheder via DR’s hjemmeside:
http://www.dr.dk/Nyheder/Service/rss.htm?v
Det er en god idé at starte med at abonnere på et par rss-feeds, og når du er blevet fortrolig med Google reader kan du altid udvide antallet.

Det du modtager i din Google reader er som regel en overskrift og et kort resumé der er linket til den hjemmeside du abonnerer på – hvis du vil hen på siden klikker du bare på overskriften.

Hvis du ikke på forhånd kender adressen på de feeds du gerne vil abonnere på kan du prøve at skrive et søgeord i feltet ”Tilføj abonnement”, hvorefter dit søgeresultat vil blive vist.
Er det et feed du gerne vil tilføje på klikker du på ”Abonner”.

En tredje mulighed kunne være at kunne være at klikke på ”Anbefal” i feltet ”Tilføj abonnement”, hvorefter du vil få vist nogle forslag til sider der kunne være interessant for dig.


Forslagene har Google reader fundet til dig ved at vurdere dine interesser udfra de feeds du i forvejen abonnerer på.

Hvis du gerne vil vide mere

Du er nu klædt på til at komme godt i gang med et basisbrug af Google reader. De nysgerrige der gerne vil vide mere kan klikke på følgende links:

Gennemgang af Google reader…på engelsk: http://en.wikipedia.org/wiki/Google_Reader
Video om Google reader: http://www.youtube.com/watch?v=8efuBYj_q04&feature=related

Husk…

Hvis du bruger Google reader på en offentlig pc skal du huske at logge ud hver gang du forlader en computer. Derved undgår du at andre får adgang til din Google konto.

Alternativer til Google reader

Der er flere forskellige rss-læsere på markedet og den største forskel er egentlig hvordan de er sat op på din computer. En af de gode ting ved Google reader er, at den er meget nem at bruge. Derudover er det en fordel at vælge den, da når du allerede har et google-konto, så samler du dine Google tjenester som mail, blog, Google reader osv. på ét login.

Desuden er Google reader jo tilgængeligt på internettet, og derfor kan du tjekke dine nyheder fra hvilken som helst computer der har netadgang.

Andre populære rss-læsere:

- Feedreader - http://www.feedreader.com/download
- Newscrawler - http://www.newzcrawler.com/download.shtml

Afrunding

Google reader er et meget praktisk værktøj til dig, som ikke vil gå glip af nyheder fra de hjemmesider du følger med på. Udover at det er et nemt og overskueligt program at bruge, så giver det også muligheder for at bruge på rss i andre sammenhænge end din Google reader. Bl.a. kan du integrere dine feeds på en blog, i din iGoogle eller din mobiltelefon…det er for den lidt mere øvede bruger og noget du evt. selv kan prøve at arbejde videre med når du er blevet fortrolig med de basale elementer i Google reader.

God fornøjelse

Ingen kommentarer: