Bliv en h@j til nettet

 • Mød andre på nettet
 • Find værktøjer til billedbehandling
 • Opret dine egne dokumenter

Introduktion til kurset >>

Udnyt nettet bedre

 • Tal gratis i telefon
 • Find gamle skolekammerater
 • Lav din egen hjemmeside

Introduktion til kurset >>

Lær at bruge Google's værktøjer

 • Læs nyheder med Google Reader
 • Få overblik med Google kalender
 • Få en e-mail adresse med Gmail

Introduktion til kurset >>

Ting nr. 13: Google-netværket - det ofte oversete netværk

"Hyggeaften kl. 18!"
Ups! Det havde jeg glemt.
Jørgensens havde inviteret via Google Kalender for nogle uger siden, og nu dukkede påmindelsen op i min Gmail. Det var ikke så godt, jeg havde glemt det, og lavet anden aftale. Hurtigt ind på min Google kalender og tilføje en note om at jeg først kom senere - nu fik de da beskeden per mail. ... Men hvad nu hvis de ikke var online? Et hurtigt tjek i Google Talk - jo, Susanne var online og grøn på chatlisten. Et par hurtige chat-beskeder, nogle rødmende humør-ikoner, og alt var ordnet.
Susanne er en del af mit Google-netværk - egentlig havde vi mistet forbindelsen, men efter hun er kommet på Gmail-chatlisten, så chatter vi ofte lige sammen og hører om der er tid til en hurtig middag. Hendes mand er en fin fyr - jeg har ham i Gmail-gruppen 'Lørdagsløb' og gruppen har egen Googlekalender, hvor vi aftaler fælles jogging-ture. Vi har også et fælles webalbum med billeder fra motionsløb vi har deltaget i. Det er altså smart - det der Google-noget..

Ovenstående er et typisk eksempel på, at fordi Google kontoen giver adgang til mange forskellige nyttige programmer, så bliver dens funktioner hurtigt det kit, som får vores sociale liv til at hænge sammen på en både meget effektiv og sjov måde.

Din Google konto er en social netværkstjeneste!
Hvis du fx har en Google mail (Gmail) så har du automatisk en Google konto. En Gmail er gratis at oprette og er et rigtigt godt mail-program. Derfor opretter og bruger millioner af mennesker verden over Google Mail (Gmail), og de skriver, deler og kommunikerer via Google dokumenter, Google kalendere, Google blogs, Google websteder, Google videoer (YouTube), osv. osv.

Uden at tænke over det, så bruger vi vores Google konto på akkurat sammen måde, som hvis vi brugte en anden 'officiel' social netværkstjeneste, som fx Facebook (mere herom i næste lektion). Mange af os bruger dagligt Google programmerne - vi glemmer bare ofte, at Google-kontoen er en af de mest nyttige og effektive sociale netværkstjenester der findes...

Antallet af mulige funktioner i sociale netværkstjenester er næsten uendeligt, men næsten uanset hvad, så vil du opdage, at hvis du kigger efter, så kan du gøre det via din Google konto!

Har du en Google konto?
Hvis du allerede en Google-konto, så betragt lektionen som en genopfriskning med fokus på Google kontoens sociale funktioner?

Har du ikke har en Google konto, så er lektionen en super måde at få startet på.
Opret en Google mail (Gmail), så får du automatisk også en Google konto.
Kom ned på biblioteket og få oprettet en Gmail konto, eller opret den evt. selv her.
Der er mere hjælp og info at hente i en tidligere lektion i Ud på nettet - sammen med de andre
http://udpaanettet.blogspot.com/2008/09/ting-nr-1-google-konto-og-gmail.html

Der er god grund til at have en Google konto, for Google er én af de hovedkrafterne i at skabe og udbrede fælles standarder for sociale netværkstjenester, så vi som brugere nemmere bruge mange forskellige netværkstjenester. Google bruger naturligvis selv disse standarder, så hvis du placerer og organiserer dine data hos Google, så er du rimelig sikker på at kunne overføre dine data til andre tjenester. 

Hvis du vedligeholder din profil, organiserer din adressebog, bruger din kalender og evt. deler de bedste nyheder du læser, så er det god og nyttig forberedelse til de mere avancerede netværkstjenester, som du måske senere vælger at bruge.

Læs mere:
Du kan læse mere om Google's mange programmer, deres standardiseringsarbejde, udvalgte programmer og Google's eget bud på, hvordan alle websider kan gøres til sociale netværkstjenester her:

Ganske overvældende, ikke sandt? :-)

Dine Google (Gmail) kontaktpersoner
Hvis du fra start vænner dig til at holde orden i din Gmail-adressebog, så vil du spare rigtigt mange timer senere. For det første, så kan du langt hurtigere kommunikere effektivt via Google-programmerne, fx Gmail og Google Talk. For det andet, så kan du overføre oplysningerne i din velordnede Google adressebog til andre sociale netværkstjenester, enten automatisk, eller ved manuel eksport til pc og derefter import til ny tjeneste.

Udover den korte Google-konto profil, så opret dig selv som kontaktperson i adressekartoteket.
Så er du sikker på, at du har alle kontaktoplysninger på dig selv i standardiseret format.

Åbn din Gmail og klik på "Kontaktpersoner" i venstremenuen. Hvis du har brugt Gmail til at sende mails med, så vil Gmail automatisk have indsamlet email-adresserne, og placeret dem i gruppen "Foreslåede kontaktpersoner". Hvis du vil redigere foreslåede kontaktpersoner, så er du nødt til at overføre personen til "Mine kontaktpersoner" først.

Klik på "Foreslåede kontaktpersoner" og marker én eller flere (sæt hak i afkrydsningsfelter ved ønskede personer)

 • Klik på "Flyt til mine kontaktpersoner"
 • Klik nu på "Mine kontaktpersoner" - og marker én kontaktperson på listen.
  1. Klik på "Rediger" og nederst i formular-felterne klikker du på plustegnet udfor "Flere oplysninger". Nu har du et overblik over hvilke oplysninger du i kontrolleret form kan tildele din kontaktperson. 
   Læg mærke til at der ved flere felter står "tilføj" eller "fjern", og at du ved flere af felterne kan præcisere om det fx er en arbejds- eller en privat-mail. Prøv at lege lidt med mulighederne for at tilføje og fjerne felter. 
  2. Udfyld felterne så godt som muligt, og klik på "Gem". Du bør i princippet altid sørge for, at du har alle nødvendige kontakt-info tilføjet for den enkelte kontaktperson.
 • Grupper.

  1. En kontaktperson kan tilhøre ingen, én eller flere person-grupper. Det er vigtigt, at du forstår gruppe-funktionen, for mange funktionaliteter i sociale netværkstjenester bygger på, at du inddeler dine kontaktpersoner som minimum efter nogle standard-grupperinger, nemlig: Familie, Venner (Friends), samt Kollegaer (Business).

   I en traditionel adressebog er sådanne grupper primært for at du hurtigere kan finde kontaktoplysninger - men i det sociale internet inddeler man primært sine kontaktpersoner på standardiseret vis, fordi det er smart i forhold til at præcisere hvem man vil dele indhold med. Prøv at sætte dine kontaktpersoner i de for den enkelte relevante standardgrupper.
   Hvis der er én eller flere kontaktpersoner, som ikke dækkes tilstrækkeligt af de tre standard-grupper, så se om du kan oprette og navngive en (eller flere) "Ny gruppe" til disse.

   Det er vigtigt at bruge de tre standardgrupper på så mange som det er relevant for. Dine kontaktpersoner skal jo tage stilling til det samme spørgsmål i forhold til dig, og det er smart, hvis I har samme opfattelse :-) Hvis du klikker på én af de tre standardgrupper på listen, så oplyser Google:
   "Venner, familie og kolleger er grupper, som hjælper dig med at organisere dine kontaktpersoner. Du kan til enhver tid flytte kontaktpersoner ind og ud af disse grupper. Med de forskellige Google-produkter kan du dele oplysninger med personer i disse grupper."

   Og teksten fortsætter:
   "Desuden kan du oprette en Google-profil for at hjælpe personerne i disse grupper med at holde kontakten med dig. De kan nemt finde din profil via forskellige Google-produkter."

   Google-profil?
   Prøv at klikke på "Venner" og derefter på linket "Google-profil" i Google's hjælpetekst.

   Google-profil.
   Din Google-profil er simpelthen en delvis beskrivelse af dig, dit liv, interesser etc. Du behøver naturligvis ikke udfylde alle felter, men prøv at udfylde nogle af felterne og klik derefter på "Opret offentlig profil".

   Husk at din Google-profil er offentlig, så overvej hvad du ønsker at andre mennesker skal kunne se. Google indsamler naturligvis alle de oplysninger om dig, som det er muligt. Google har brug for oplysninger om dig, dine sociale relationer og dine aktiviteter for
   1. at kunne give dig en bedre brugeroplevelse,
   2. at kunne præsentere dig for "relevante" reklamer, som er Googles vigtigste indtægtskilde.
   Du kan læse mere om Google's politik om brug og beskyttelse af brugerdata her: http://www.google.com/intl/da/privacy.html.

   Fremtidens "open social" net.
   Google lancerede i december 2008 et helt nyt netværkskoncept, nemlig Google Friend Connect baseret på "Open Social" standarderne som nævnt under "Læs mere". Det er meget nyt endnu, men vi skal da lige prøve :)

   Google Friend Connect er en service, som enhver websteds-ejer kan installere på sine sider. Når det er gjort, så kan du logge på Friend Connect servicen på webstedet med fx din Google konto. Derefter kan du oprette en detaljeret profil, blive venner med andre deltagere på netop dette websted og være "social" sammen med dem. 

   Din profil tager du med dig til andre "Google Friend Connect" websteder. Med Google Friend Connect kan du danne venskaber på mange forskellige websteder, og via et kontrolpanel holde styr på det hele: Profil; Friend Websteder du deltager på og alle dine "Friend Connect" venner!

   Vi prøver:
   1. Gå til: http://blog.go2web20.net/
   2. Klik på "Join" og log ind med din Google konto.
    1. Klik "Join this site" i næste vindue.
   3. Klik på "Settings" for (bl.a.) at ændre din profil.
    1. Klik på "Change" oppe til højre
     1. Klik på "Google" blandt mulighederne.
    2. Klik nu på "Edit your Google profile". Der popper en beskedboks op om, at der er åbnet et nyt vindue med felter i din Google profil. Skriv lidt om dig selv og klik på "Opret offentlig profil" (eller "Gem ændringer") når du er færdig.
     1. Gå tilbage til popup-beskeden og klik på "Done". Nu er din profil oprettet og du kan langsomt udbygge den - den følger dig rundt på de "Friend Connect" websteder du deltager i.
   4. Udforsk de forskellige klik-muligheder (billed- og tekstlinks), og få en fornemmelse af hvilke muligheder der er.
   5. Klik fx på "Invite" og inviter nogle af dine venner.
    Prøv at indtaste nogle af dine venners mailadresser - og læg mærke til at din Google adressebog på magisk vis også følger dig her...


   Hvad er pointen
   ?
   Den vigtige pointe er, at du lige nu er ved at lære hvad det nye sociale internet er og udvikler sig hen mod med raketfart!
   Prøv at åbne din Google konto og åbn alle de programmer som du har adgang til (kig evt. tidligere lektioner) og udforsk så hvilke status-, samarbejds-, kommenterings-, kommunikations- og ikke mindst delingsmuligheder disse programmer har.

   Gå på jagt efter forbindelserne til din adressebog og dine "venner" i ethvert webbaseret program. Prøv fx Google Læser, Google Kalender og Google Dokumenter - kan du finde hvor samspillet med venner og adressebog kommer ind - og har du fantasi til at forudse hvad det næste bliver :-)

   Alternativer:
   Facebook http://www.facebook.com har en service (Facebook Connect), der ligner Googles Friend Connect rigtigt meget, og i det hele taget, så er sociale netværkstjenester i rekordfart på vej væk fra at være selstændige tjenester med egen webside til i højere grad at blive integrerede funktioner over alt i det nye sociale internet.
   Hvis du er nysgerrig, så kan du se nogle tjenester her: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_social_networking_websites


   God fremtidig fornøjelse som Google-netværker!
   Glæd dig til de kommende år, for hvis du hænger på, så bliver du en super-kompetent internet-netværker. Lær internet på den sjove måde - leg med sociale netværkstjenester! :-)

   Og Google's netværks-konkurrent er ... Facebook!
   I næste uge skal kigge på danskernes absolut foretrukne sociale netværkstjeneste, nemlig Facebook!
   Glæd dig, Facebook er simpelthen danskernes samlede familie- og vennetjeneste. Det er en 'bliver nødt til at have' tjeneste for pt. cirka hver fjerde dansker - og det er det sandsynligvis også for dig... :-)

   Lokale arrangementer i din kommune?

  Ingen kommentarer: