Bliv en h@j til nettet

  • Mød andre på nettet
  • Find værktøjer til billedbehandling
  • Opret dine egne dokumenter

Introduktion til kurset >>

Udnyt nettet bedre

  • Tal gratis i telefon
  • Find gamle skolekammerater
  • Lav din egen hjemmeside

Introduktion til kurset >>

Lær at bruge Google's værktøjer

  • Læs nyheder med Google Reader
  • Få overblik med Google kalender
  • Få en e-mail adresse med Gmail

Introduktion til kurset >>

Ting nr. 17: Plaxo Pulse - dit sociale kontrolcenter

..
Tit glemmer jeg, at jeg har en konto på Plaxo. Men jeg kunne aldrig tænke mig at undvære den, for den fantastisk effektiv. Jeg glemmer ofte hvor smart den er - og hopper igen og igen i fælden... Ja, du ved, jeg bruger jævnligt rigtig megen tid på at samle kontaktoplysninger sammen, skrive ned og putte i diverse adressebøger. Det er faktisk helt tosset, netop i denne sociale web-tid. Fx har jeg af flere omgange søgt efter en tidligere kollegas kontaktinformation via Google og ad andre kanaler. Den anden dag var jeg inde på Plaxo - jamen, jeg havde glemt det, igen! - Vedkommende var allerede i adressekartoteket - han havde selv opdateret sin kontaktinformation - det var der dét hele! ... på et sølvfad.

Det er den slags, der får en til at åbne øjnene for værdien af Plaxo - du sparer oceaner af tid, bare du får dine venner på Plaxo.


Intro til Plaxo.
Plaxo Pulse er blandt andet en avanceret selvsynkroniserinde webbaseret adressebog. Hvis man installerer et lille Plaxo-program på sin pc, så kan det integreres i pc'ens mailprogram, fx Outlook.

Man kan i sin profil vedligeholde såvel sine fag-, venne-, samt familie-kontaktinformationer, og Plaxo-medlemmernes adressekartoteker synkroniseres automatisk efterhånden som dine kontakter ændrer deres profiloplysninger. Det kan lyde som en simpel funktion, men det er faktisk en endog meget stærk funktion. Hvis du kan få din vennekreds til at forstå værdien i, at det er den enkeltes ansvar at opdatere sine kontaktinformationer, så sparer I alle sammen rigtig megen tid!

Plaxo har en lang række funktioner, som nok for de fleste er lidt uoverskuelige og næsten for meget af det gode. Bl.a. kan man hente alt, eller noget af, det indhold, som man skaber på andre sociale tjenester ind i Plaxo, og dele det efter behov med de grupper man ønsker.

Det skal kun gøres én gang, og så behøver man ikke tænke mere over det. Plaxo er i det hele taget en tjeneste som vinder ved nærmere bekendtskab, netop fordi mange ting kan opsættes én gang, og så høster man bare fordelene igen og igen.

Udover den selvsynkroniserende adressebog, så har Plaxo et fokus på at være det sted, som forbinder alt indhold, som du og dine venner skaber og deler på internettets forskellige online-services, som fx Facebook, Flickr osv.

Du kan via tjenesten lave en lille widget med alt det indhold, som du producerer på internettets sociale tjenester - og publicere det automatisk på fx din hjemmeside.

Plaxo er nok det bedste bud på en smart adressebog i dag, så hvis du har mange kontakter, og somme tider føler, at det ville være rart med et samlet synkroniserings- og overvågningssted, så er Plaxo et stærkt bud, fordi servicen er helt i front og arbejder godt sammen med fx Googles Friend Connect.

Hvis du gerne vil læse mere.
NB: Har du problemer med de engelske hjælpesider, så husk, at du installere et bogmærke fra Google Translate og få enhver side maskinoversat til dansk med et enkelt klik. Det er en stor hjælp.

Få alle dine venner til at bruge Plaxo!
Hvis du fx har 60 venner og én af dem årligt ændrer sin kontaktinformation, så bruger I minimum tilsammen 60 minutter på alle at blive opdateret - med Plaxo tager det maximum ét minut, nemlig den tid, som det tager vedkommende at ændre sin kontaktinfo - resten sker automatisk! Hvis alle årligt ændrer én enkelt kontaktinformation, og I bruger Plaxo, så spares der 60 timer årligt... Det er da tankevækkende.

Sådan kommer du i gang
  1. Opret en konto hos Plaxo
    Gå til http://www.plaxo.com/ og klik på Sign up for at oprette en ny konto. Udfyld og nedskriv kontooplysninger. Der sendes en mail til dig med et link, hvori der er et link du skal klikke på - og så er du klar!

  2. Når du logger ind første gang, så er en tre-trins oprettelses-proces. Følg anvisningerne, så får du allerede en god fornemmelse for hvordan Plaxo fungerer og har fokus på.


En opdateret og detaljeret profil er dit ansvar i Plaxo-fællesskabet. Det er meget vigtigt, at du holder din profil opdateret, ellers forsvinder grundlaget for at bruge Plaxo.


Brug tid på at forstå delingsmulighederne for de forskellige oplysninger - hvad er det du vil dele og med hvem? Hvis alle sørger for at deres egne data - så sørger Plaxo nemlig for resten!

I Plaxo kan du samle det indhold du producerer på andre sociale websteder, som fx Flickr, YouTube osv. På den måde kan du samle alle dine egne nyhedsstrømme på Plaxo, og dele disse strømme med dem du ønsker, fx via et "Plaxo badge" på din blog.

Hvis vennerne gør det samme, så har du adgang til deres nyhedsstrømme ét stede - i Plaxo! Udforsk det gerne, prøv fx at dele en enkelt eller to af dine services med dine venner, fx rss-data fra din Google reader, Flickr billeder eller lignende. Men husk, at det er den opdaterede adressebog, der er Plaxo's force pt. - og husk at vedligeholde din kontaktinfo :-)

Det er kun kontakter, som du er forbundet med, som optræder i Connections. Du skal forsøge at få så mange relevante connections som muligt, for det er connections, som du kan dele indhold med, lave grupper med, sende beskeder direkte osv.

Mere
Address book - synkroniser og integrer evt. i mail-program.

Hvis du bruger fx Outlook eller Thunderbird som mailprogram på pc'en, så kan du downloade et lille program, som spiller sammmen med disse mail-programmer, så din adressebog på pc'en altid er synkroniseret med Plaxo databasen!

Vil du gerne have en kopi af dit Plaxo-adressekartotek? Du kan eksportere dit adressekartotek til en tekstfil, som kan indlæses i andre mailprogrammer (altså en form for backup). Det er en af de lidt sværere opgaver - kan du finde denne gratis funktion?

Calendar
I Plaxo kan du synkronisere bl.a. med Google kalendere. Disse synkroniseringer (gælder også for nogle af adressebogs-synkroniseringerne) er dog stadig ikke fuldstændige to-vejs processer, og så kan det nemt blive dobbeltarbejde. Det er normalt hurtigere at arbejde direkte med et sæt Google Kalendere.

Grupper
Du kan oprette grupper i Plaxo, hvor medlemmerne kan dele indhold med hinanden. Prøv det, og sammenlign fx med hvad man kan via Google.

Photos
Du kan også uploade og dele billeder til Plaxo (og der er et Picasa upload hjælpeprogram), men som tidligere nævnt, så der for alle sådanne 'ekstra' sociale funktioner bedre specialiserede tjenester. For billeders vedkommende fx Flickr og Picasa Webalbum.

Settings
Væn dig altid til på alle tjenester jævnligt at gå ind og studere indstillingsmulighederne (settings). Det kan ikke undervurderes, for det er her du opdager alt det du ikke vidste du ikke vidste...

Alternativer
Der er et stort behov for samlende tjenester som Plaxo, for ingen kan nå at følge med alle steder. Udbuddet af sociale netværkstjenester er så stort, at det er naturligt, at du og dine venner bruger en palette af (forskellige) tjenester. Så alle har egentlig brug for specialiserede tjenester a la Plaxo, og der findes derfor også flere konkurrende alternativer, især hvis man ikke har behov for den automatiske adressebogs-opdatering. Disse tjenester er primært for meget aktive brugere af sociale netværkstjenester.

Friendfeed
http://friendfeed.com/ gør det ligesom Plaxo muligt at ét sted at holde sig orienteret om venners aktiviteter på sociale tjenester og dele sine egne aktiviteter. Desuden kan man oprette diskussioner om emner og via små widgets følge med i sine 'friendfeeds' på fx Facebook, iGoogle eller på sin blog.

Ping.fm
http://ping.fm/ er en ny tjeneste, der gør det muligt at sætte sin status på mange forskellige sociale netværkstjenester på én gang. Det er virkelig en praktisk service for folk, som bruger mange sociale netværkstjenester.

Fremtiden?
Plaxo's fremtid er ikke lovende. De helt store spillere på markedet for sociale netværkstjenester, fx Google eller Facebook må forventes at tilbyde Plaxos kerne-funktioner inden for nogle år. Men de gør det ikke nu - og det er nu vi lever! Så brug Plaxo og send dermed et signal til markedet om, at vi har behov for tjenester som Plaxo - som på tværs af alle tjenester giver os et profil- og kontaktinfo-kontrolcenter.

Den side er bare fantastisk!
Internettet er fuldt af fantastiske sider. Men de er ikke altid nemme at finde, og hvordan husker man adressen på lige præcis dén, dén, dén, dén og ikke mindst dén her side?
Der er faktisk flere gode måder at gøre det på, og det kigger vi på om 14 dage, hvor sidste tema af 2008/2009 udgaven af Ud på nettet - sammen med de andre starter.

www.udpaanettet.dk
Program, evalueringer, masser af inspiration…

Lokale arrangementer i din kommune?
Læs mere her.

Ting nr. 16: Skype - ring, se og chat gratis via nettet

..
Klokken er 17:30 - og jeg ringer op til Kirsten, min datter. Det gør jeg dagligt for lige at høre hendes stemme og høre hvordan det går med hendes job og liv. "Hej mor! Jo, jeg har det godt. Ja, ha, ha! ja, præcis! Nej ... jamen det skal jeg nok. Ja, jeg hilser - jo, han arbejder sent i dag. Ja, utroligt flotte billeder du har lagt på Flickr. Husk at læse mine billedkommentarer. Hej hej mor." 
Kirsten flyttede til New York for nogle år siden og jeg savnede hende meget i starten. Men efter jeg har fået internet og installeret Skype, så taler vi næsten dagligt gratis via nettet. Jeg har købt en trådløs Skype-telefon, så jeg kan sidde i sofaen. Nogle gange kan jeg tale i timer med min veninde Sonja. Det er så hyggeligt! - og det er jo gratis, nu vi begge har fået internet og Skype. 
Kirsten og jeg har begge webcam på pc'en, og fører video-samtaler. Hendes søn vokser så hurtigt - og i går vinkede han til mig for første gang.

Skype ... og farvel til fastnet-telefonen!
Skype er en telefoni-tjeneste, der gør det muligt at tale sammen gratis via internettet, samt fra Skype til fastnet- og mobiltelefoner mod betaling. For at kunne bruge Skype skal du downloade og installere Skype, samt oprette en konto hos Skype.
Skype er utroligt populært verden over, og 10 millioner brugere online er helt normalt! Der er over 300 millioner Skype-brugere på verdensplan - i 2005 var der 74 millioner, så hop med på bølgen og oplev suset...
Som du sikkert allerede ved, så kan du også tale gratis via nettet ved hjælp af mange andre programmer, fx Google Talk, men Skype har nogle særlige funktioner, der gør den svær at komme udenom.

Hvis den du snakker med også er Skype-bruger, så kan du gratis tale (også video-samtale) med vedkommende via et headset eller en 'Skype'-telefon og samtidig chatte med vedkommende; løbende overføre filer under samtalen, omstille et opkald til anden Skype-bruger; viderestille til anden Skype-bruger; samt lave gruppechat og konference(gruppe)-samtaler.

Der er adressebog, onlinelister, og du kan sætte din online-status, blokere brugere, søge brugere, osv. I din konto-profil kan du indsætte diverse oplysninger og profilbilleder - så dine venner kan huske hvem du er og hurtigt se diverse kontaktinformationer.

Det er alt sammen vældig smart, nemt og effektivt - men det er dog de ekstra betalingsfunktioner, som for alvor adskiller Skype fra Google Talk og lignende messenger-agtige tjenester. Hvis du bruger internettet meget, så behøver du faktisk ingen fastnet-telefon!

Da Skype er internet-baseret, så kan mange moderne mobiltelefoner bruge Skype - det kan have stor betydning ved opkald til/fra udlandet.

Ekstra betalings-funktioner.

Med Skype kan du for et mindre beløb også kan ringe til (og modtage opkald fra) fastnet- og mobiltelefoner, bruge telefonsvarer, viderestille og omstille til anden telefon, samt sende sms'er.

Betaling foregår ved at man online sætter et beløb ind på sin Skype-konto - man forudbetaler altså og ved brug af betalingsfunktioner trækkes beløbet automatisk fra din konto. Du kan også købe trådløse Skype-telefoner i web-butikken på Skypes danske indgangsside, så kan du frit bevæge dig rundt i huset uden at miste opkald.

Hvis du har trådløst internet derhjemme, så kan du tale via Skype også når din pc er slukket! Det kræver godt nok en speciel Skype-telefon (eller en egnet mobil-telefon), men funktionen kan være afgørende for mange, som ønsker at kunne slukke for pc'en uden at miste deres 'fastnet-lignende' internet-telefon.

Læs mere om Skype.Kom i gang med Skype Den nemmeste måde at komme i gang med Skype er at købe et headset, så du kan føre samtaler uforstyrret samtidig med at du arbejder eller fornøjer dig ved pc'en. For at føre video-samtaler, så skal du have installeret et webcam på pc'en. Mange nyere bærbare pc'er har installeret indbygget webcam, mikrofon og højttaler som standard - og sidder du alene, så kan du nøjes med disse.

Skype har deres egen webshop (se Skype's hjemmeside), hvor du kan købe tilbehør, som med sikkerhed fungerer sammen med Skype - husk at produkterne også kan købes mange andre steder.
Tilslut ønsket udstyr, tjek at det virker, og du er klar til Skype.
  1. Download og installation.
    1. Gå til Skypes danske indgangsside http://www.skype.com/intl/da
    2. Download og installer Skype-programmet på din pc.
      Installationen og opsætningen plejer at gå problemfrit. Følg anvisningerne på skærmen.
  2. Opret konto.
    1. Start Skype, åbn programmet og klik for at oprette en konto.
      Oprettelsen af konto foregår i nogle trin via simple formularer. Du kan oprette flere Skype-konti, hvis du har lyst eller behov. Husk at skrive Skype-navn og adgangskode ned - altid!
  3. Skype logger nu på med din nye Skype-konto, og i opstartsbilledet er der link til en test, hvor du kan teste om alt virker korrekt. 
    Klik på den grønne knap for at teste at lydindstillingerne er korrekte.
Skype - næsten selvforklarende.
Skypes menuer og indbyggede hjælpfunktioner er et resultat af millioner af brugeres daglige brug og feedback, og et godt eksempel på hvor nemt og lige til integrerede manualer kan laves.

Prøv at udforske alle menuerne systematisk - start med under "Hjælp" at se den lille introduktion "Kom Godt i gang...".

Se guiden - afprøv selv nogle af tingene og se guiden igen. Det tager tid at vænne sig til Skype grænsefladen - men det hjælper at skifte mellem den indbyggede hjælp og så for dig relevante opgaver, som fx at opbygge din profil og adressekartotek.

Hvordan kommer jeg i gang?

Den absolut nemmeste og sjoveste måde at komme i gang med Skype på, det er at aftale en samtale eller et møde med én eller flere ligesindede. Sæt jer sammen, eller aftal at sidde ved pc'en på samme tid, og gennemgå / afprøv så Skype menuer og funktionerne systematisk sammen. Brug derefter Skype dagligt i en periode, så I får førstehånds erfaring med Skypes mange funktioner.
Der er ikke nogen mere effektiv måde at gøre det på.

Alternativt, så gennemgå alle menuer og funktioner selv, og begynd at bruge Skype dagligt i en periode. Importer fx din mail-adressebog for at finde personer du kender, eller forsøg at søge efter dem via Skypes søgefunktioner. Ring til dem og forklar din situation - de fleste vil gerne hjælpe og give gode råd til nybegyndere. Det er vigtigt at bruge Skype for at lære - så hold dig ikke tilbage for at 'spamme' dine venner i lære-perioden, det kommer jer alle til nytte senere.

Husk at I kan chatte sammen via Skype, endda flere af gangen (gruppechat), så hvis der er problemer med samtale-funktionerne, så kan man supplere med chat-beskeder undervejs.

Import af mail-kontaktpersoner.
  1. Klik på "Funktioner".

    1. Klik på "Import af kontaktpersoner".
      Der starter nu en guide, der gør det nemt at overføre kontaktpersoner fra dit e-mail-program til Skype. Desværre er der ikke direkte adgang til import af dine kontaktpersoner fra fx Gmail eller Plaxo. Desværre endnu et tegn på, at Skype ikke er open source og ej heller del af open social bevægelsen.
Har du mange kontakter i fx Gmail, så kan du dog eksportere dine kontakter til fx en gratis Yahoo! konto og så importere dem derfra, men det er lidt besværligt.

Skype-konto.
Som tidligere nævnt er der der mulighed for mod betaling at ringe til fastnet- og mobiltelefoner via Skype. For at kunne gøre det, så skal du sætte et beløb ind på en Skype-konto. Prøv det, hvis det er relevant for dig.

Mange af de smarte funktioner som viderestilling, telefonsvarer osv. er betalingsfunktioner, og hvis du først er blevet vant til at bruge Skype, så melder behovet for fx at kunne ringe til fastnet- og mobiltelefoner sig hurtigt.

Du indbetaler til din Skype-konto online via betalingskort, og Skype trækker så automatisk fra det indbetalte beløb når du bruger betalingsfunktioner. Du kan hele tiden se hvor meget der står på din konto, og kan til enhver tid stoppe igen simpelthen ved at undlade at indbetale yderligere til kontoen.

Anbefal Skype.
Hvis man ofte ringer til bestemte personer i længere tid af gangen, så kan man spare mange penge ved at installere Skype hos begge - det er jo gratis at bruge, og hvis man nu har internet alligevel. Overvej det selv, og husk at gøre dine venner, familie og andre du kender opmærksomme på muligheden - det er en god gerning at hjælpe andre med at komme i gang med internettets gratis eller bare smarte muligheder :-)

Fremtiden.
Alt peger i retning af, at almindelig (video)samtale fremover bliver gratis - det er det allerede hvis man har internet i forvejen. Selv om fx Skype er en meget stor spiller på markedet, så vær opmærksom på, at der er flere spillere på markedet, og at du skal vælge ud fra netop dine behov.

Ved at gå efter de bedste gratis produkter produceret på åbne standarder, så presser du priserne ned på kerneydelelsen (kommunikation) og fremmer opblomstringen af alternative forretningsmodeller. Blandt andet derfor skal du more dig med at følge udviklingen og lære at (for)bruge bevidst og målrettet - det er også sjovt og lærerigt :-)

De forskellige 'messenger-tjenester', fx Google Talk, Live Messenger, Meebo m.fl. mangler det i dag vigtige samspil med fastnet og mobiltelefoner. Efterhånden som fastnet glider ud, og der kommer internet på de fleste telefoner, så ændres konkurrenceforholdet meget kraftigt, og fx i Danmark er den situation ikke så langt ude i fremtiden. Skype må altså betegnes som et nødvendigt og nyttigt overgangsprodukt.

Alternativer.
Gizmo5
http://gizmo5.com/pc/products/features er et meget spændende alternativ til Skype, fordi programmet også har fokus på samspil med Google Talk brugere. Kan også bruges på mobiltelefoner.

Fring
http://www.fring.com er en multi-service målrettet mobiltelefon-brugere og integration af flere forskellige services. Prøv fx Fring af i vennekredsen - meget spændende mobil-alternativ.

Vær opmærksom på:

Skype kan ikke bruges til at foretage nødopkald dvs. ringe 112 (eller 911, 999, 211)

Ved normal privat brug burde der ikke være nogle større sikkerhedsrisici ved at bruge Skype o.lign. programmer. Undlad som normalt at lægge følsomme data i din profil. Skype har gennem tiderne været anklaget for at indeholde sikkerhedsbrist - men der er altså 300 mio brugere, der vurderer at produktet er OK!

Automatisk opdateret!
I næste uge skal vi kigge på den sociale netværkstjeneste Plaxo Pulse. Tjenesten er usædvanlig, fordi den gør det muligt automatisk at holde dig opdatere din adressebog med dine Plaxo-venners skiftende kontaktinfo, samt følge vennernes aktiviteter på mange forskellige sociale netværkstjenester - alt sammen ved kun at logge ind ét sted, på Plaxo!

Lokale arrangementer i din kommune 
Læs mere om dit biblioteks lokale arrangementer: 

Ting nr. 15: Netdating - find venner og kæreste

"Marianne siger: Er ikke søgende efter kæreste længere, venner af begge køn er velkommen."
Åhh, det var da dejligt! En varm følelse af glæde fylder mig da jeg læser det. Marianne er simpelthen det sødeste menneske. Vi udveksler tit lige et par ord via mail eller chat her på 40plus, og vi har mødtes flere gange, både privat og til en tur i biffen. Jeg mødte Marianne her på 40plus for nogle måneder siden, nogle uger efter, at jeg endelig fik taget mig sammen og fik oprettet en profil. Min mand, altså Jens, synes det var mærkeligt i starten, men nu har han forstået, at det her bare er én af de mange nye måder at være social på - på nettet. Vi har allerede mødt mange dejlige mennesker på disse første få måneder på 40plus, og til sommer skal vi på fælles camping til Spanien med Jørgensens fra Varde, som vi mødte gennem 40plus. Hov! Hr. Jørgensen er online - "Jens!... Jens!!! Kom lige - Jørgensen er på - ja, altså på 40plus - han skriver de gerne vil komme til middag på lørdag."


Netdating - for alle.
Netdating drejer sig først og fremmest om at ville møde nye mennesker. Tjenesterne er i forhold til mange andre sociale tjenester designet, så de opfordrer til åben og opsøgende netværks-aktivitet.

Tjenesterne har forskellige målgrupper og formål, og derfor også forskelligt udseende og funktionaliteter. 40plus.dk er en generel social netværkstjeneste for folk over 40 år, og er et godt eksempel på hvordan dating-tjenester fungerer og hvad de kan bruges til.

40plus fungerer lige som andre sociale netværkstjenester. Du opretter en profil og udfylder den med nogle personlige oplysninger og eventuelt nogle billeder. Vær åben og ærlig - læs de andres profiler - og kontakt de mennesker som du har lyst til. Husk at tjenesterne er til for at supplere andre dele af vores sociale liv, og at tjenesterne er netop det vi gør dem til!

Det er gratis at oprette sig som bruger på 40plus og bruge basis-funktionerne. Man kan også vælge at betale for ekstra-funktioner. Følg med i udviklingen af tjenesterne, for du skal naturligvis ikke betale dyrt for helt almindelige standardfunktioner.

Hvis du gerne vil læse mere.Oversigtssider over forskellige dating-tjenester:
  1. http://www.e-dating.dk/
    "Vi har gjort det lidt lettere for dig og samlet de bedste danske, skandinaviske og internationale datingsider et sted!"

  2. http://www.totaldating.dk/datingsider.htm
    "Danmarks eneste oversigt over samtlige datingsider i Danmark og samtidig en guide til dating på nettet."

  3. http://www.dk-finder.dk/kontakt.htm
    "Dating - alt om online dating."
Mange muligheder:
Der er mange forskellige dating-tjenester - og mange har en speciel profil for at tilbyde en bedre service til en afgrænset målgruppe, men der er også helt generelle tjenester - her er et nogle eksempler, med udklip af sidernes egen præsentation:
  1. http://www.40plus.dk/index.php
    "40plus.dk - dating og hygge for mennesker over 40 år! Velkommen til dette nye og seriøse mødested for personer over 40 år, som ønsker at hyggesnakke, finde nye bekendte, eller måske kærligheden."

  2. http://www.farmerdating.dk/
    "FarmerDating er dedikeret til alle jer på landet, der vil have udvidet bekendtskabet, og alle jer i byerne, der godt vil i kontakt med de dejlige mænd og kvinder på landet."

  3. http://www.singleplus.dk/
    "Socialt netværk for enlige mødre og enlige fædre. Gratis udflugtsguide og arrangement-kalenderen. ... Mange er blevet venner på siden og andre har fundet en kæreste - hvem ved, du bestemmer."

  4. http://www.dating.dk/
    "Dating.dk er danmarks største datingsite - og ældste! Den første version af dating.dk så dagens lys tilbage i 1998 og siden er der sket meget, både mht. brugerantallet, teknikken, sitets muligheder, afholdte fester & rejser!"

  5. http://www.fitnessdating.dk/
    "... et nyt mødested for dig med en fysisk aktiv hverdag. ... Du har mulighed for at søge en kæreste, nye venner, træningskammerater m.v. alle med det fælles - at der også skal være plads til fysisk aktivitet."
Sådan kommer du i gang.
Herunder beskrives, hvordan du kommer i gang med tjenesten 40plus.dk. Er du under 40 år, så vælger du bare en anden større tjeneste, hvor du synes, at du passer ind, fx dating.dk.




  1. Start med at klikke på menuer og links uden at at logge ind - læs lidt om tjenesten.


  2. Gå til startsiden og klik for at tilmelde dig.

  3. Opret en profil - det foregår i tre trin. Du behøver ikke skrive ret meget om dig selv, men det kan du bedst selv vurdere. Sig ja til et gratis medlemskab, så får du normalt alligevel betalingsfunktionerne gratis i en kort periode, og kan lige prøve det hele af.

  4. Klik dig igen igennem alle menuer og links, og læg mærke til at venstremenuerne skifter, alt efter hvor du er henne.

  5. Søg og udvælg dig en person at skrive til. Bare vær ærlig, læs i personens profil og kig eventuelle billeder først. Vær ærlig om hvorfor du skriver, fx at du er helt nybegynder på tjenesten.

  6. Prøv eventuelt den avancerede søgning (læg mærke til at du kan markere flere valgmuligheder i listerne ved at holde 'Ctrl'-knappen nede mens du klikker).
Mange brugere og mange muligheder.
Når du føler, at du er ved at kende tjenesten, så er det nemmere at supplere sin profil med mere information, søge på det rigtige, og komme i gang med at skrive til andre. Det er vigtigt at være opsøgende, ærlig og åben.

Noget du skal huske på?
Opfør dig på samme måde, som du ellers gør i dit sociale liv. Husk konsekvent at blokere for brugere, som opfører sig dårligt. Husk, tjenesterne udvikler sig som vi ønsker det, og efter hvad vi bruger dem til.

For dig - eller måske for nogle du kender.
Netdating er stadig lidt et tabu-emne for mange, selv om det jo bare er en måde at kommunikere med andre mennesker på. Det er en fantastisk måde at søge nye venner på - samt til at fastholde og udbygge eksisterende venskaber.

Mange forbinder dating-tjenesterne med det at søge efter en kæreste, og det er der naturligvis masser af gode eksempler på er lykkedes.

Men det er også en genial måde at finde nye venner på.
Prøv det, lær af det, og husk at hjælpe andre du kender med at komme i gang med det sociale internet - også med netdating - det er sjovt :-)

Fremtiden?
Dating-funktioner findes fx også i Facebook, hvor cirka hver fjerde dansker har konto, og Facebook er gratis - tænk lidt over det!

Fremtiden vil byde på avancerede (læs nyttige og sjove og brugervenlige) gratis datingprogrammer til fx Facebook.

At være et åbent, ærligt og opsøgende menneske er en naturlig del af det nye sociale internet - og derfor er dating også allerede en del af Facebook, og vil blive det af alle større generelle sociale netværkstjenester. 

Tvivler du? - så se fremtidens dating her:
http://www.facebook.com/apps/index.php?category=5&type=0&l=en_US

Spar penge - ring gratis!
Har du hørt om IP-telefoni - det at tale i telefon via internettet?
I næste uge kigger vi på telefon-tjenesten Skype, som for mange mennesker helt har erstattet fastnet-telefonen. Ikke bare er det billigere end en fastnet-telefon - det er også både sjovt og smart!

Lokale arrangementer i din kommune?
http://udpaanettet.blogspot.com/2008/08/praktiske-oplysninger.html 

Ting nr. 13: Google-netværket - det ofte oversete netværk

"Hyggeaften kl. 18!"
Ups! Det havde jeg glemt.
Jørgensens havde inviteret via Google Kalender for nogle uger siden, og nu dukkede påmindelsen op i min Gmail. Det var ikke så godt, jeg havde glemt det, og lavet anden aftale. Hurtigt ind på min Google kalender og tilføje en note om at jeg først kom senere - nu fik de da beskeden per mail. ... Men hvad nu hvis de ikke var online? Et hurtigt tjek i Google Talk - jo, Susanne var online og grøn på chatlisten. Et par hurtige chat-beskeder, nogle rødmende humør-ikoner, og alt var ordnet.
Susanne er en del af mit Google-netværk - egentlig havde vi mistet forbindelsen, men efter hun er kommet på Gmail-chatlisten, så chatter vi ofte lige sammen og hører om der er tid til en hurtig middag. Hendes mand er en fin fyr - jeg har ham i Gmail-gruppen 'Lørdagsløb' og gruppen har egen Googlekalender, hvor vi aftaler fælles jogging-ture. Vi har også et fælles webalbum med billeder fra motionsløb vi har deltaget i. Det er altså smart - det der Google-noget..

Ovenstående er et typisk eksempel på, at fordi Google kontoen giver adgang til mange forskellige nyttige programmer, så bliver dens funktioner hurtigt det kit, som får vores sociale liv til at hænge sammen på en både meget effektiv og sjov måde.

Din Google konto er en social netværkstjeneste!
Hvis du fx har en Google mail (Gmail) så har du automatisk en Google konto. En Gmail er gratis at oprette og er et rigtigt godt mail-program. Derfor opretter og bruger millioner af mennesker verden over Google Mail (Gmail), og de skriver, deler og kommunikerer via Google dokumenter, Google kalendere, Google blogs, Google websteder, Google videoer (YouTube), osv. osv.

Uden at tænke over det, så bruger vi vores Google konto på akkurat sammen måde, som hvis vi brugte en anden 'officiel' social netværkstjeneste, som fx Facebook (mere herom i næste lektion). Mange af os bruger dagligt Google programmerne - vi glemmer bare ofte, at Google-kontoen er en af de mest nyttige og effektive sociale netværkstjenester der findes...

Antallet af mulige funktioner i sociale netværkstjenester er næsten uendeligt, men næsten uanset hvad, så vil du opdage, at hvis du kigger efter, så kan du gøre det via din Google konto!

Har du en Google konto?
Hvis du allerede en Google-konto, så betragt lektionen som en genopfriskning med fokus på Google kontoens sociale funktioner?

Har du ikke har en Google konto, så er lektionen en super måde at få startet på.
Opret en Google mail (Gmail), så får du automatisk også en Google konto.
Kom ned på biblioteket og få oprettet en Gmail konto, eller opret den evt. selv her.
Der er mere hjælp og info at hente i en tidligere lektion i Ud på nettet - sammen med de andre
http://udpaanettet.blogspot.com/2008/09/ting-nr-1-google-konto-og-gmail.html

Der er god grund til at have en Google konto, for Google er én af de hovedkrafterne i at skabe og udbrede fælles standarder for sociale netværkstjenester, så vi som brugere nemmere bruge mange forskellige netværkstjenester. Google bruger naturligvis selv disse standarder, så hvis du placerer og organiserer dine data hos Google, så er du rimelig sikker på at kunne overføre dine data til andre tjenester. 

Hvis du vedligeholder din profil, organiserer din adressebog, bruger din kalender og evt. deler de bedste nyheder du læser, så er det god og nyttig forberedelse til de mere avancerede netværkstjenester, som du måske senere vælger at bruge.

Læs mere:
Du kan læse mere om Google's mange programmer, deres standardiseringsarbejde, udvalgte programmer og Google's eget bud på, hvordan alle websider kan gøres til sociale netværkstjenester her:

Ganske overvældende, ikke sandt? :-)

Dine Google (Gmail) kontaktpersoner
Hvis du fra start vænner dig til at holde orden i din Gmail-adressebog, så vil du spare rigtigt mange timer senere. For det første, så kan du langt hurtigere kommunikere effektivt via Google-programmerne, fx Gmail og Google Talk. For det andet, så kan du overføre oplysningerne i din velordnede Google adressebog til andre sociale netværkstjenester, enten automatisk, eller ved manuel eksport til pc og derefter import til ny tjeneste.

Udover den korte Google-konto profil, så opret dig selv som kontaktperson i adressekartoteket.
Så er du sikker på, at du har alle kontaktoplysninger på dig selv i standardiseret format.

Åbn din Gmail og klik på "Kontaktpersoner" i venstremenuen. Hvis du har brugt Gmail til at sende mails med, så vil Gmail automatisk have indsamlet email-adresserne, og placeret dem i gruppen "Foreslåede kontaktpersoner". Hvis du vil redigere foreslåede kontaktpersoner, så er du nødt til at overføre personen til "Mine kontaktpersoner" først.

Klik på "Foreslåede kontaktpersoner" og marker én eller flere (sæt hak i afkrydsningsfelter ved ønskede personer)

  • Klik på "Flyt til mine kontaktpersoner"
  • Klik nu på "Mine kontaktpersoner" - og marker én kontaktperson på listen.
    1. Klik på "Rediger" og nederst i formular-felterne klikker du på plustegnet udfor "Flere oplysninger". Nu har du et overblik over hvilke oplysninger du i kontrolleret form kan tildele din kontaktperson. 
      Læg mærke til at der ved flere felter står "tilføj" eller "fjern", og at du ved flere af felterne kan præcisere om det fx er en arbejds- eller en privat-mail. Prøv at lege lidt med mulighederne for at tilføje og fjerne felter. 
    2. Udfyld felterne så godt som muligt, og klik på "Gem". Du bør i princippet altid sørge for, at du har alle nødvendige kontakt-info tilføjet for den enkelte kontaktperson.
  • Grupper.

    1. En kontaktperson kan tilhøre ingen, én eller flere person-grupper. Det er vigtigt, at du forstår gruppe-funktionen, for mange funktionaliteter i sociale netværkstjenester bygger på, at du inddeler dine kontaktpersoner som minimum efter nogle standard-grupperinger, nemlig: Familie, Venner (Friends), samt Kollegaer (Business).

      I en traditionel adressebog er sådanne grupper primært for at du hurtigere kan finde kontaktoplysninger - men i det sociale internet inddeler man primært sine kontaktpersoner på standardiseret vis, fordi det er smart i forhold til at præcisere hvem man vil dele indhold med. Prøv at sætte dine kontaktpersoner i de for den enkelte relevante standardgrupper.
      Hvis der er én eller flere kontaktpersoner, som ikke dækkes tilstrækkeligt af de tre standard-grupper, så se om du kan oprette og navngive en (eller flere) "Ny gruppe" til disse.

      Det er vigtigt at bruge de tre standardgrupper på så mange som det er relevant for. Dine kontaktpersoner skal jo tage stilling til det samme spørgsmål i forhold til dig, og det er smart, hvis I har samme opfattelse :-) Hvis du klikker på én af de tre standardgrupper på listen, så oplyser Google:
      "Venner, familie og kolleger er grupper, som hjælper dig med at organisere dine kontaktpersoner. Du kan til enhver tid flytte kontaktpersoner ind og ud af disse grupper. Med de forskellige Google-produkter kan du dele oplysninger med personer i disse grupper."

      Og teksten fortsætter:
      "Desuden kan du oprette en Google-profil for at hjælpe personerne i disse grupper med at holde kontakten med dig. De kan nemt finde din profil via forskellige Google-produkter."

      Google-profil?
      Prøv at klikke på "Venner" og derefter på linket "Google-profil" i Google's hjælpetekst.

      Google-profil.
      Din Google-profil er simpelthen en delvis beskrivelse af dig, dit liv, interesser etc. Du behøver naturligvis ikke udfylde alle felter, men prøv at udfylde nogle af felterne og klik derefter på "Opret offentlig profil".

      Husk at din Google-profil er offentlig, så overvej hvad du ønsker at andre mennesker skal kunne se. Google indsamler naturligvis alle de oplysninger om dig, som det er muligt. Google har brug for oplysninger om dig, dine sociale relationer og dine aktiviteter for
      1. at kunne give dig en bedre brugeroplevelse,
      2. at kunne præsentere dig for "relevante" reklamer, som er Googles vigtigste indtægtskilde.
      Du kan læse mere om Google's politik om brug og beskyttelse af brugerdata her: http://www.google.com/intl/da/privacy.html.

      Fremtidens "open social" net.
      Google lancerede i december 2008 et helt nyt netværkskoncept, nemlig Google Friend Connect baseret på "Open Social" standarderne som nævnt under "Læs mere". Det er meget nyt endnu, men vi skal da lige prøve :)

      Google Friend Connect er en service, som enhver websteds-ejer kan installere på sine sider. Når det er gjort, så kan du logge på Friend Connect servicen på webstedet med fx din Google konto. Derefter kan du oprette en detaljeret profil, blive venner med andre deltagere på netop dette websted og være "social" sammen med dem. 

      Din profil tager du med dig til andre "Google Friend Connect" websteder. Med Google Friend Connect kan du danne venskaber på mange forskellige websteder, og via et kontrolpanel holde styr på det hele: Profil; Friend Websteder du deltager på og alle dine "Friend Connect" venner!

      Vi prøver:
      1. Gå til: http://blog.go2web20.net/
      2. Klik på "Join" og log ind med din Google konto.
        1. Klik "Join this site" i næste vindue.
      3. Klik på "Settings" for (bl.a.) at ændre din profil.
        1. Klik på "Change" oppe til højre
          1. Klik på "Google" blandt mulighederne.
        2. Klik nu på "Edit your Google profile". Der popper en beskedboks op om, at der er åbnet et nyt vindue med felter i din Google profil. Skriv lidt om dig selv og klik på "Opret offentlig profil" (eller "Gem ændringer") når du er færdig.
          1. Gå tilbage til popup-beskeden og klik på "Done". Nu er din profil oprettet og du kan langsomt udbygge den - den følger dig rundt på de "Friend Connect" websteder du deltager i.
      4. Udforsk de forskellige klik-muligheder (billed- og tekstlinks), og få en fornemmelse af hvilke muligheder der er.
      5. Klik fx på "Invite" og inviter nogle af dine venner.
        Prøv at indtaste nogle af dine venners mailadresser - og læg mærke til at din Google adressebog på magisk vis også følger dig her...


      Hvad er pointen
      ?
      Den vigtige pointe er, at du lige nu er ved at lære hvad det nye sociale internet er og udvikler sig hen mod med raketfart!
      Prøv at åbne din Google konto og åbn alle de programmer som du har adgang til (kig evt. tidligere lektioner) og udforsk så hvilke status-, samarbejds-, kommenterings-, kommunikations- og ikke mindst delingsmuligheder disse programmer har.

      Gå på jagt efter forbindelserne til din adressebog og dine "venner" i ethvert webbaseret program. Prøv fx Google Læser, Google Kalender og Google Dokumenter - kan du finde hvor samspillet med venner og adressebog kommer ind - og har du fantasi til at forudse hvad det næste bliver :-)

      Alternativer:
      Facebook http://www.facebook.com har en service (Facebook Connect), der ligner Googles Friend Connect rigtigt meget, og i det hele taget, så er sociale netværkstjenester i rekordfart på vej væk fra at være selstændige tjenester med egen webside til i højere grad at blive integrerede funktioner over alt i det nye sociale internet.
      Hvis du er nysgerrig, så kan du se nogle tjenester her: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_social_networking_websites


      God fremtidig fornøjelse som Google-netværker!
      Glæd dig til de kommende år, for hvis du hænger på, så bliver du en super-kompetent internet-netværker. Lær internet på den sjove måde - leg med sociale netværkstjenester! :-)

      Og Google's netværks-konkurrent er ... Facebook!
      I næste uge skal kigge på danskernes absolut foretrukne sociale netværkstjeneste, nemlig Facebook!
      Glæd dig, Facebook er simpelthen danskernes samlede familie- og vennetjeneste. Det er en 'bliver nødt til at have' tjeneste for pt. cirka hver fjerde dansker - og det er det sandsynligvis også for dig... :-)

      Lokale arrangementer i din kommune?

    Ting nr. 14: Facebook - verdens sjoveste og mest populære netværk.

    Mærkeligt! For fire måneder siden anede jeg ikke hvad Facebook var, og i dag bruger jeg den næsten dagligt ... i hvert fald hver anden dag. Det er hyggeligt, og næsten hele min familie, stort set alle mine venner og også nogle af mine kollegaer har jeg som venner på Facebook. Det er en god måde at følge med på - faktisk har jeg aldrig vidst så meget om mine venner som nu - fx har Benny og Pia lige annonceret, at de er blevet gift - og de har lagt en masse billeder og en video ud på Facebook. Pia kender jeg fra folkeskolen, vi mistede kontakten for nogle år siden, men nu har vi lavet en Facebook-klasse-gruppe, og vi mangler kun fem! :-)
    Nå-da!, "Benny er i dårligt humør", skriver han i sin status. Jeg skynder mig at sende ham et par Facebook-øl og lidt solskin - og kommenterer også lige hans status: Er der noget alvorligt galt? Det er der, det er noget med Pia. Benny sender en privat Facebook-besked og vi chatter lige lidt sammen, for jeg kender Pia godt fra tidligere. Jeg har aldrig mødt Benny - men derfor kan man jo sagtens være gode Facebook-venner!!


    Facebook er fantastisk! Folk finder der kollegaer, venner, kærester, arbejde og humor dagen lang - og skriver, kommenterer, quizzer, uploader billeder, spiller, chatter, mailer og... Det skal din familie, dine venner og dine kolleger naturligvis også - Facebook skal simpelthen bare prøves!

    På Facebook er det svært at fastholde skillelinjen mellem arbejde og privat, men dét er jo også noget, som man skal lære i det nye sociale internet - eller måske det ikke er så vigtigt ?


    Du kan skrive din status, følge med i dine venners status, og (ikke mindst) følge med i hvad de laver, hvem de bliver venner og kærester med, om de får hund og hvordan den ser ud... osv. osv. osv. Det er næsten umuligt ikke at blive fanget ind af, men det er også netop meningen.

    Når man er på Facebook, så går tiden ofte forbløffende hurtigt! Simpelthen fordi det er en sjov og nyttig tjeneste. I starten har man jo naturligvis ingen venner, så brug tid på at søge efter såvel eksisterende som nye venner i starten. Så snart du har fundet nogle af dine eksisterende venner, så sørger systemet selv for at foreslå dig dine venners venner som mulige nye venner ... smart :-)

    Læs mere.
    Opret konto og få startet
    .
    Opret konto via den danske Facebook-indgang
    http://da-dk.facebook.com/
    1. Klik på Sign up og registrer dig. Husk at angive korrekt email-adresse, for Facebook sender dig en bekræftelsesmail med et link, som du skal klikke på for at aktivere din konto.
      1. Når du har klikket på linket i bekræftelsesmailen, så bliver du automatisk logget ind på Facebook, og den foreslår dig, at du finder Facebook-venner via din mail-adressebog. Inviter i processen både eksisterende Facebook-brugere, samt personer i din adressebog, som du tror vil have fornøjelse af Facebook.

      2. Du kan i trin to angive info om skole og arbejdsplads.
        Facebook foreslår nu nogle personer med relaterede profildata. Klik på dem du kunne tænke dig som venner og klik derefter på Tilføj. Gør derefter det samme med det land (og by (hvis det virker)) du bor i. Nu har du måske allerede fundet op til flere mulige Facebook-venner!?

    De mange menuer, muligheder og indstillinger...
    .
    Det vigtigste at lære på Facebook er:
    1. at udforske menuerne,
    2. at huske at sætte sin status,være ærlig og hensynsfuld,
    3. at more sig :-)
    Herunder en kort gennemgang - afprøv gerne samtidig med at du læser.


    Hjem
    Stedet hvor du følger med i hvad vennerne laver, siger, uploader, kommenterer osv. Det kan lyde snagende - og det er det! Nyd det - that's real life, i dag :-)

    Det er også stedet, hvor du har en oversigt over invitationer og forslag fra dine venner. Husk at du ikke behøver at deltage i alt! Mange sender forslag til at prøve diverse programmer til alle deres venner - ikke altid lige høfligt...

    Du har også en oversigt over de programmer du selv bruger, inkl. Facebooks faste. Fx programmet Grupper, som gør det muligt for dig at oprette og deltage i et hav af forskellige grupper. Du kan deltage i, og oprette, de grupper, som du har lyst til. I grupper kan du fx diskutere med dem, som du har et interessefællesskab med og emnerne er brede. Politiske tilhørsforhold, scor til kor - ja alt hvad hjertet begærer.
    Prøv i denne omgang at søge på emner, der interesserer dig og join en af grupperne. Du kan naturligvis også prøve at oprette din egen og invitere venner til at deltage :-)

    Profil
    Her ligger dine profiloplysninger. Prøv at kigge mulighederne, gem og hop ud igen. Når du er igang med at lægge oplysninger ind om dig selv, hvad så med et billede af dig selv? Har du sådan et, så prøv at uploade det. Klik på Profile -> edit -> Picture.

    Venner
    Oversigt over dine venner med billede og status. Her finder du også en hurtig mobil-telefonbog, og du har mulighed for at finde flere venner, samt organisere dine venner i vennelister - prøv det.

    Indbakke
    Der er indbygget beskedsystem i Facebook, men det langt bedre at bruge dit almindelig mail-program, fx Gmail, som giver flere og bedre muligheder. Facebook-beskeder er nemme at sende, men ofte lidt irriterende for dem som modtager dem.


    Jens Hansen
    Dit navn menupunktet er den side, som folk kommer ind på, hvis de klikker på den.
    Hvad de kan se afhænger af dine indstillinger.

    Det er også her, at du kan organisere og bruge dine forskellige applikationer (programmer), her dine billeder og informationer ligger - altså din legeplads!

    Indstillinger
    Der er tre underpunkter - og de er vigtige!

    Brug så ofte som muligt tid på at gennemgå indstillingsmulighederne - det er nemlig den måde, at du lærer noget hvor mange muligheder der gemmer sig i Facebook.

    Søg
    Er en meget hurtig tværgående søgefunktion til venner og programmer.


    Applications (dine programmer)
    Indgangen til programmer ligger fast til venstre nederst på siderne. Der er udviklet tusindvis af tredjeparts-programmer til Facebook, og for mange er disse programmer nærmest kernen af Facebook. Man kan gøre forskellige ting med programmerne og invitere sine venner til at prøve de samme programmer. Klik på 'f applikationer' -> 'Find flere'.

    Prøv at tilføje et par af de mest populære programmer til din profil - fx Visual Bookshelf.
    Du kan også få applications ved at blive inviteret af en af dine venner - og invitere dine venner til at prøve gode programmer du finder.


    Notifikationer
    Beskeder til dig om forskellige ting. Kig oppe i indstillinger for at se hvordan du kan regulere dem.

    Chat
    Facebook har indbygget chat-system, så du kan sætte din online-status til grøn, hvis du har lyst til at chatte lidt når du er på :-)

    Reklamer
    Under hver reklame er der en op og ned finger. Husk at klikke på nedfingeren under reklamer som du ikke gider se på. Du bliver bedt om at angive en årsag - gør det, og håb på, at Facebook efterhånden får bygget netop din reklameprofil rigtigt op.

    Facebook - få andre med!
    Har du venner eller bekendte, der endnu ikke er på Facebook - så hiv fat i dem og få dem på! Det er, uanset hvad, meget lærerigt at være på Facebook. En fælles Referenceramme for den kommende udvikling, og den slags er det vigtigt at have. Det er ikke en tidssluger - du bestemmer jo selv hvad du vil bruge tjenesten til!

    Alternativer
    Søger du en social tjeneste til professionel brug -- så prøv at kigge på tjenesten LinkedIn http://linkedin.com/ - det er nærmest en de facto tjeneste for professionelle, selvom tjenesten Plaxo http://plaxo.com/, som vi kigger på senere, for mange er bedre valg. Dermed ikke være sagt, at du ikke kan bruge Facebook som professionel social tjeneste, for det kan du bestemt godt.

    Facebook - husk det er offentligt!
    Facebook ejer i princippet alle data, som du indtaster eller uploader!,
    så overvej altid hvilke oplysninger du har lyst til i værste fald at se offentliggjort andre steder på web, print etc. Risikoen er der altid - du bliver nødt til at leve godt med det...

    Fremtiden?
    Det kan være meget svært at forstå omfanget af en tjeneste som Facebook, og især hvor disse tjenester er om fx fem år. Facebook blev lanceret i 2004, og har i dag over 120 mio. aktive brugere iflg. egne tal. I Danmark er der iflg. http://trends.google.com/ cirka 300.000 daglige brugere, og der er over én million danske brugere i alt, svarende til næsten hver fjerde dansker!

    Søger du nye venner/bekendtskaber/kæreste?
    Facebook er helt fantastisk i forhold til at følge med i familiens og eksisterende venners liv og færden. Andre sociale netværkstjenester understøtter mere at finde nye venner og bekendtskaber. I næste uge skal vi kigge på netdating, som gør det nemt og sjovt at finde venner, interessebekendtskaber og kæreste. Det er et område i rivende udvikling af den simple grund, at det er smart!

    Lokale arrangementer i din kommune?
    Se oversigt her.