Bliv en h@j til nettet

  • Mød andre på nettet
  • Find værktøjer til billedbehandling
  • Opret dine egne dokumenter

Introduktion til kurset >>

Udnyt nettet bedre

  • Tal gratis i telefon
  • Find gamle skolekammerater
  • Lav din egen hjemmeside

Introduktion til kurset >>

Lær at bruge Google's værktøjer

  • Læs nyheder med Google Reader
  • Få overblik med Google kalender
  • Få en e-mail adresse med Gmail

Introduktion til kurset >>

Ting nr. 11: Bibliotekernes Netmusik & Netlydbog.dk - digitale tilbud fra biblioteket

Logo NetmusikLogo NetlydbogAlt det sjove – helt lovligt! Du har bestemt dig for selv at skrive sangen til din datters bryllup. I den forbindelse vil du gerne høre nogle forskellige sange, før du endelig bestemmer dig for en melodi. Men du har ikke mulighed for at komme ned på det fysiske bibliotek og låne sangene de næste par dage.

Det kan også være, du har hørt en sang i radioen, som du synes er rigtig god: Den må du bare høre igen!

Eller du er måske vant til at slæbe bæreposer fulde af kassettebånd med hjem fra biblioteket og venter på de nye lydbøger i reserveringskøen i månedsvis.

Du har sikkert også læst og hørt en masse om, hvad man må og ikke må på nettet, når det gælder digitale downloads. Måske du er blevet lidt skræmt af historier om virus, ophavsrettigheder og sagsanlæg?

Biblioteket tilbyder digitale services, som indeholder musik og lydbøger til dig, som gerne lovligt vil udforske de digitale låne-muligheder. Det er nemt, bekvemt og gratis – og du kan til og med gøre det hele hjemmefra, døgnet rundt, alle ugens dage.


Introduktion til Netmusik.dk & Netlydbog.dk
Netmusik.dk og Netlydbog.dk indeholder digitale udgaver af de materialer, cd’er og bøger, som du måske normalt låner i fysisk form på dit lokale bibliotek.

Med Netmusik.dk har du mulighed for at vælge mellem og hente mere end 1 million sange og der kommer hele tiden nye til. Du downloader musikken til din private computer. Herefter kan du altid overføre musikken til udvalgte MP3-afspillere og mobiltelefoner, hvis du ønsker det.

Netmusik.dk indeholder alle musiktyper og musikgenrer. Lige fra rock til jazz til klassisk. Og du vil helt sikkert kunne finde meget af den helt nye danske pop- og rockmusik.

Lånetiden for musik fra Netmusik.dk er 7 dage.

Netlydbog.dk er lydbøger, der er digitaliseret. Det er primært skønlitterære bøger, men du kan faktisk også låne både børnebøger og faglitteratur.

Du kan låne lydbøgerne på to forskellige måder:
Enten som WMA-filer (Windows Media Audio) som du downloader til din PC. Nu har du samtidig mulighed for at overføre lydbogen til udvalgte MP3-afspillere og mobiltelefoner.
Eller ved at streame bøgerne direkte på PC'en og lytte til oplæsningen via et link som du henter på dit biblioteks hjemmeside.

Lånetiden på lydbøger er 30 dage.

Når lånetiden for både de digitaliserede cd’er og lydbøger udløber, skal du IKKE aflevere filerne til biblioteket. De holder såmænd bare op med at virke. Derfor er der heller ikke noget, der hedder overskridelse af udlånstid og bøder, når du låner digitale materialer via Netmusik.dk og Netlydbog.dk.


Hvorfor benytte de digitale muligheder?
Vi har allerede i indledningen nævnt nogle situationer, hvor digitale udgaver af sange og bøger er smarte. Hvis du fx ofte pendler i bil eller benytter offentlige transportmuligheder, føles turen måske kortere, hvis du har noget lækkert musik eller en god bog i ørerne.

Med Netmusik.dk/Netlydbog.dk er det blevet meget nemmere at hente og medbringe lovlige og omkostningsfrie filer. Du kan nemt overføre filerne fra din PC til en MP3-afspiller eller mobiltelefon.

Du kan også vælge at beholde filerne på din PC og lytte til dem der.


Hvis du gerne vil læse mere…
Læs mere om Netmusik.dk.
Læs mere om Netlydbog.dk.


Sådan kommer du i gang
Du kan let få adgang til alle herlighederne. Du skal blot være registreret som låner på dit nærmeste bibliotek i enten Horsens, Randers, Silkeborg eller Viborg Kommune.For at kunne downloade filer fra Netmusik.dk/Netlydbog.dk skal du finde dit bibliotek i dropdown-menuen. Herefter kan du logge dig på via cpr.nummer og samme pinkode, som du normalt benytter ved selvudlån. Herefter kan du hjemmefra frit søge, smuglytte til smagsprøver samt downloade det musik og de bøger, du gerne vil lytte til.

Din PC skal opfylde nogle tekniske krav:

Styresystem: Windows 98 eller nyere
Browser: Internet Explorer v. 6.0 eller nyere – Firefox 1.5 eller nyere
Afspiller: Windows Media Player version 9 eller nyere. Der kræves en version 10, hvis du skal kunne lægge musikken/bøgerne på en mp3-afspiller. Hent den nyeste version 11.

Du kan tage din musik og bog med på din MP3-afspiller, hvis den kan håndtere WMA og DRM. WMA-formatet er et Windows musikformat, som kan operere med kopisikringen DRM. DRM skal sørge for at musikken ikke kopieres og at den holder op med at virke, når lånetiden er udløbet.

Se listen over MP3-afspillere som kan håndtere filerne lovligt.


Hvordan fungerer det?
Når du har fundet musikken eller bogen, du vil låne, er der nogle ting, du skal være opmærksom på.

Musikfilerne pakkes som zip-filer. Det betyder, at du skal have et udpakningsprogram installeret for at kunne udpakke musikfilerne - dette kan gøres vha. programmerne Winzip, WinRAR eller FreeZip. Fra og med Windows XP er udpakningen en integreret del af styresystemet.

For at kunne afspille filerne kræves det, at du har Windows Media Player version 9 eller nyere installeret. Når man afspiller en fil første gang, kan der dukke en boks op, hvor du vil blive bedt om at opgradere sikkerhedskomponenter i din afspiller, for at filen kan afspilles. Tryk "OK" og processen kører af sig selv.

Det fungerer på samme måde, når du skal downloade en lydbogsfil på Netlydbog.dk. Bogens afsnit er også samlet som en zip-fil, du skal udpakke. Se en visuel vejledning her.

På Netlydbog har du imidlertid også muligheden for at streame en bog. En streamet lydbog er en lydbog, som høres via Internettet. Du kan lytte til bogen via en PC, som er koblet på Nettet. Lydbogsfilerne gemmes IKKE på din harddisk men streames (afspilles) efterhånden, som den bliver læst op. Se en visuel vejledning her.


Vær opmærksom på…
At alle de sange og bøger du får adgang til via Netmusik.dk og Netlydbog.dk, er clearet med rettighedshaverne. Det betyder, at du trygt og sikkert kan downloade, hvad du finder på siderne uden at komme i konflikt med lovgivningen. Biblioteket har desuden pligt til at behandle dine oplysninger fortroligt.


Næste uges program: Podcast – slut med at gå glip af spændende programmer
Næste gang fortæller vi mere om podcast. Hvad podcast betyder og hvad du kan bruge det til.

Ingen kommentarer: