Bliv en h@j til nettet

  • Mød andre på nettet
  • Find værktøjer til billedbehandling
  • Opret dine egne dokumenter

Introduktion til kurset >>

Udnyt nettet bedre

  • Tal gratis i telefon
  • Find gamle skolekammerater
  • Lav din egen hjemmeside

Introduktion til kurset >>

Lær at bruge Google's værktøjer

  • Læs nyheder med Google Reader
  • Få overblik med Google kalender
  • Få en e-mail adresse med Gmail

Introduktion til kurset >>

Ting nr. 12: Podcast - slut med at gå glip af spændende programmer

Frihed til at lytte til alt det der interesserer dig - når du har tid og lyst! Hvis du gik glip af ugens udsendelse af lørdagsprogrammet ”Mads & Monopolet” på P3 pga. en familiefødselsdag, glemte at tænde for ”De sorte spejdere” eller bare har hørt en kollega snakke begejstret om tirsdagens afsnit af ”Horisont på P1”, ja så er podcasts lige noget for dig.
Måske er du bare et travlt menneske, som har svært ved at nå det hele i hverdagen. I så fald skulle du virkelig prøve at læse videre.

Du har måske allerede hørt lidt om begrebet podcasting eller podcasts? Podcasting er smart og kan anvendes af alle. Med postcasting har du muligheden for at tegne abonnementer på fx dine radiofavorit-programmer og hive dem frem, når du har tid og lyst.


Lidt grundlæggende om podcast
Podcast er sat sammen af 2 ord – iPod og broadcasting. En iPod er en lille og populær musikafspiller fra firmaet Apple. Broadcasting betyder egentlig bare, at man sender noget ud – typisk tv- og radiostationerne. Et podcast betyder altså noget i retningen af en sending, du kan hente ind på din afspiller.

Et podcast ligger som en lyd- eller videofil på Internettet. Uden særlig mange anstrengelser kan du via et program nemt abonnere og holde styr på dine udsendelser.

Det smarte med podcasts er, at du faktisk ikke behøver at foretage dig særligt meget for at det hele køre ganske automatisk med hjælp fra RSS-teknologien. Og podcasts kan både afspilles via din PC eller lægges over på en bærbar afspiller – fx en iPod eller anden MP3-afspiller. Når det først ligger på en bærbar, kan du tage podcastet med dig i toget, sengen, ferien eller i bilen.

Podcasts er noget, alle kan producere. Både bibliotekerne, virksomheder, institutioner og organisationer vælger at formidle via podcasting – både i lyd såvel som video.


Hvis du gerne vil læse mere
Læs mere om podcasting på Wikipedia.
Eller se en introduktionsvideo om hvordan du gør på DRs hjemmeside.


Hvad kan jeg bruge det til?
Der produceres podcasts om mange forskellige emner. Måske har du en passion eller fritidsinteresse, som du gerne vil følge med i. Her kan podcasts hjælpe dig.

Litteratur & kunst, mad og drikke, nyheder, politik og debat, musik eller sundhed – mulighederne er mange. Du finder en liste over de danskproducerede podcasts på Podhead.dk.

Muligheden for at kunne vælge ud og vælge hvornår, er helt klart den store fordel ved podcasting. Du styrer suverænt, hvornår du har tid til at lytte eller se programmerne og er altså ikke afhængig af mediernes sendetidspunkter.


Nu er det din tur!
Du har flere muligheder, når du vil lytte til et lyd-podcast på PC’eren.

1. Du kan ofte afspille lydfilen direkte på producentens hjemmeside.

DR udsendte i 2007 20 udsendelser om jazzens historien – "Jazzens giganter". Prøv at klikke på linket til DRs hjemmeside om Niels-Henning Ørsted Pedersen.

Hvis du klikker på linket 54,7 mb i boksen Download udsendelse kan du afspille udsendelsen direkte fra hjemmesiden i et nyt browservindue. Udsendelserne afspilles i med programmet Quicktime og ligger i det filformat man kalder MP3.


Nu kan du lytte til podcastet, men kun når du sidder ved din PC.

Men denne form for aflytning kræver, at du jævnligt klikker ind på hjemmesiden for at tjekke, om der er kommet nye udsendelser. Det kan være lidt bøvlet i længden. Derfor har du mulighed for at benytte RSS-feeds. En teknologi, der automatisk henter nyheder hjem til dig via din Google Reader (Læser) eller fx ved hjælp af programmet iTunes.

2. Prøv nu at tilføje RSS-feedet på et podcast til din Google Reader (Læser) så du ikke behøver at klikke ind på en hjemmeside hver dag eller uge for at lytte til de nyeste produktioner.

- Find et podcast på DRs (http://www.dr.dk/Podcast/) sider.
- Klik på XML linket.
- Kopier adressen med Ctrl + c.
- Åbn din Google Læser og klik på Tilføj abonnement.
- Sæt adressen ind med Ctrl + v og tryk på knappen Tilføj.

Nu abonnerer du i princippet på et podcast. Og flere kan tilføjes. Nu behøver du kun kigge et sted, når du vil opdateres på de nyeste podcasts, der har din interesse.


Du kan også prøve at overføre et podcast til en bærbar afspiller
Hvis du benytter en bærbar afspiller, kan du lytte til filerne, når du kører bil eller sidder i toget. Det kræver naturligvis, at du har en mp3-afspiller. Men det kræver også, at du har et program, der kan holde styr på dine lydfiler.

Apples musikprogram iTunes kan med fordel benyttes og kan hentes gratis på Apples hjemmeside. IPods (mp3-afspillere) synkroniserer automatisk med iTunes.

Hvis du har investeret i en mp3-spiller af et andet mærke, er metoden afhængig af mærket. Nogle gør det helt automatisk, når du slutter dem til pc’en. Andre ikke. Her bliver du nødt til at bruge den medfølgende manual.

Alternativt kan du downloade podcasts i en mappe og manuelt overføre dem ved at trække dem fra computerens mappe til afspilleren, når du har sat USB-stikket i.


Næste uges program – Tema 3: Sociale netværk
Glæd dig til temaet om sociale netværk!
Lær fx om danskernes yndlingsnetværk Facebook, hvor mange af dine venner, klassekammerater og kollegaer sandsynligvis allerede er oprettet.

Først skrev vi, så ringede vi, så mailede vi, og nu bruger vi sms, chat - og er på Facebook. Hop med på bølgen - det er sjovt, inspirerende - og nyttigt!

Ingen kommentarer: