Bliv en h@j til nettet

  • Mød andre på nettet
  • Find værktøjer til billedbehandling
  • Opret dine egne dokumenter

Introduktion til kurset >>

Udnyt nettet bedre

  • Tal gratis i telefon
  • Find gamle skolekammerater
  • Lav din egen hjemmeside

Introduktion til kurset >>

Lær at bruge Google's værktøjer

  • Læs nyheder med Google Reader
  • Få overblik med Google kalender
  • Få en e-mail adresse med Gmail

Introduktion til kurset >>

Ting nr. 2 Blogger – lær at lave din egen blog

Introduktion

En blog er en personlig dagbog. En daglig prædikestol. Et samarbejdsrum. En politisk talerstol. En kanal for de seneste nyheder. En samling af links. Dine egne private tanker. Et mindeskrift til verden. Din blog er, hvad du ønsker, den skal være. Der er millioner af dem i alle former og størrelser, og der er ingen virkelige regler.

En blog er kort fortalt et websted, hvor du jævnligt skriver forskellige ting. Nye ting vises øverst, så dine besøgende kan se, hvad der er nyt. De kommenterer derefter på det, opretter et link til det eller sender dig en e-mail. Der findes mange steder, hvor du kan få oprettet en gratis blog.

Vi har valgt at bruge http://www.blogger.com/

Siden Blogger blev startet i 1999, har blogs omformet internettet, haft indflydelse på politikker, rystet journalismen, givet millioner af mennesker en stemme og sat dem i forbindelse med hinanden.

Med en blog får du din egen stemme på internettet. Det er et sted, hvor du samler og deler emner, som du finder interessante. Det kan være en politisk kommentar, en personlig dagbog eller links til websteder, du ønsker at huske. Mange mennesker bruger bare en blog til at organisere deres tanker, hvorimod andre har indflydelsesrige læsere i tusindvis over hele verden. Professionelle og amatørjournalister bruger blogs til at udgive de seneste nyheder, mens personlige dagbogsforfattere afslører deres personlige tanker.

Hvad kan jeg bruge det til?

Engagér dine venner - eller samarbejd med dine kollegaer
Blogging handler om mere end blot at stille sine tanker til skue på internettet. Det handler om at skabe forbindelse med og høre fra alle, der læser dit arbejde, og som har lyst til at svare. Med Blogger styrer du, hvem der kan læse og skrive i din blog: Lad blot nogle få venner eller hele verden se, hvad du har at sige!


Blogger-kommentarer. Sætter hvem som helst hvor som helst i stand til at give feedback på dine indlæg. Du kan vælge, om du vil tillade kommentarer for hver enkelt indlæg, og du kan slette en hvilken som helst kommentar, du ikke kan lide.

Adgangskontroller. Gør det muligt at bestemme, hvem der kan læse, og hvem der kan skrive i din blog. Du kan bruge en gruppe-blog med flere forfattere som et fremragende kommunikationsværktøj til små teams, familier og andre grupper. Eller som en enkelt forfatter kan du oprette et privat online rum til at samle nyheder, links og idéer, som du kan holde for dig selv eller dele med så mange læsere, du ønsker.


Blogger-profiler. Gør det muligt at finde personer og blogs, der deler dine interesser. Din Blogger-profil, hvor du kan angive dine blogs, dine interesser og andet, gør det muligt for andre at finde dig (men kun, hvis du vil findes).


Design din blog


Se hvor nemt det er at oprette en blog.


Når du går i gang med din blog eller blot tænker, det er på tide at give din eksisterende blog en ansigtsløftning, hjælper Bloggers brugervenlige redigeringsværktøjer dig med let at designe en flot side.


*Skabeloner. Samlingen af skabeloner vil få dig i gang med et attraktivt websted lige med det samme, uden at du behøver lære HTML, selvom Blogger også giver dig mulighed for at redigere din blogs med HTML-koder, når du ønsker det.


*Brugerdefinerede farver og skrifttyper.
Når du er klar til næste trin, kan du tilpasse dine skabeloner yderligere for at skabe et design, der afspejler dig og din blog perfekt.

*Træk-og-slip sideelementer. Bloggers simple træk-og-slip-system gør det let at beslutte præcist, hvor dine indlæg, profiler, arkiver og andre dele af dine blog skal være på siden.


Du kan også lege med....


Send fotos


Nogle gange har du måske brug for at indsætte et foto. Der er en knap til at overføre fotos i Blogger-brugergrænsefladen. Klik bare på fotoknappen for at overføre et foto fra computeren. Hvis det foto, du ønsker at anbringe på bloggen, allerede findes på internettet, er der også en fotoknap til at overføre et foto fra internettet.


Vær mobil / moblog


Blogger Mobil gør det muligt at sende fotos og tekst direkte til din blog, mens du er på farten. Du skal blot sende en meddelelse til go@blogger.com fra din mobiltelefon. Du behøver ikke engang en Blogger-konto. Selve meddelelsen er nok til at oprette en helt ny blog og indsætte det foto og den tekst, du har sendt.
Hvis du senere vil hente din mobil-blog eller ændre dine indlæg til en anden blog, skal du blot logge ind på go.blogger.com og bruge den mobilkode, som Blogger har sendt til din mobiltelefon. En moblog er især god til folk på farten, der vil fortælle dem derhjemme om deres færd. Den kan udformes som en illustreret rejsedagbog på nettet.
En moblog blev brugt af DR til at skildre vikingeskibet Havhingstens rejse fra Roskilde til Dublin i sommeren 2007.


En lille demovideo vedr. moblogging


Links:
www.dr.dk/tema/havhingsten/moblog/moblog.htm
http://www.albinogorilla.dk/mads


Sådan kommer du i gang


Den hurtigste måde at forstå blogging på er ved at prøve det. Klik bare på linket nedenfor, så bliver du en del af et fænomen, der gør internettet og medier til en aktivitet, du kan deltage i, på mindre end fem minutter.


Og husk: Blogger er fuldstændig gratis, og hvis du har problemer, kan du blot klikke på knappen Hjælp i et hvilket som helst skærmbillede, og du kan finde det svar, du søger.


http://www.blogger.com/


Undervisningsmateriale:


http://arkiv.silkeborgbibliotekerne.dk/ud-paa-nettet/undervisning.pdf


Hvis du gerne vil læse lidt mere


Lidt om blogs


Etik og spilleregler på nettet


Afrunding


Blogger er et sjovt og praktisk stykke legetøj. Personligt bruger jeg blogger, når jeg er på ferie. Hjemmefra kan jeg designe min ferieblog med nyttige links og oplysninger om feriestedet f.eks. lufthavne og busplaner m.v. Familien har stor glæde af at kunne følge med og samtidig være i stand til at skrive en kommentar eller besked via min blog.


Næste uges opgave handler om iGoogle - det at lave sit personlige skrivebord.


God fornøjelse


Ingen kommentarer: